Nokia toi Qt:n virallisesti Maemo 5:lle

Markus Lehtiniitty
9. lokakuuta, 2009 12:30

Nokia julkisti tänään tuovansa Qt:n virallisesti Maemo 5 -käyttöjärjestelmälle, jota käytetään muun muassa uudessa N900-laitteessa (kuvassa).
Aiemmin Qt-tuki on ollut epävirallisesti kehittäjäyhteisön kautta. Nyt Nokia tuo saataville Technology Preview -ennakkoversion Qt:sta, joka perustuu tulevaan Qt 4.6:een, jonka odotetaan valmistuvan vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Maemo 5:lle tuotu Qt mahdollistaa kehittäjien käyttävän Qt:tä kehittäessään sovelluksia uudelle N900-laitteelle ja myös varmistaa sen, että sovellukset ovat jatkossa helposti siirrettävissä tulevalle Maemo 6 -versiolle sekä myös Symbian- ja Windows Mobile -käyttöjärjestelmille.
"Tämän julkistuksen sekä Qt:n tulevan saapumisen Symbian-käyttöjärjestelmällemme ansiosta tulemme näkemään Qt:sta muodostuvan johtava kehitysympäristö mobiilissa sovelluskehityksessä. Kehittäjät voivat käyttää Qt:tä luodakseen tehokkaita natiiveja sovelluksia ja Qt:n WebKit-integraation myötä se tarjoaa myös mahdollisuuden luoda verkkosovelluksia ja -palveluita", sanoi Nokialla sovelluspalveluista sekä kehitysympäristöistä vastaava johtaja Sebastian Nyström. "Qt:n tuki Maemo 5:lle, Maemo 6:lle, Symbianille sekä myös Windows Mobilelle tekee siitä järkevimmän vaihtoehdon kehittäjille, jotka tähtäävät sovellustensa tuomiseen useisiin laitteisiin sekä mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle", jatkoi Nyström.
Nokian mukaan virallinen Maemo 5:n Qt-versio perustuu kehittäjäyhteisön "Qt for Maemo" -projektiin, joka syntyi useiden panostusten sekä parannusten kautta. Yhteisön projekti loi vahvan pohjan virallisen version rakentamiselle. Nokian mukaan muutos yhteisön luomasta viralliseksi versioksi oli tarpeellista, jotta voidaan varmistaa Qt:llä kehitettyjen sovellusten toiminta tulevien Qt-versioiden, tulevien Maemo-versioiden sekä Symbianin ja muiden Qt:n tukemien alustojen kanssa.
Lisätietoa Qt 4.6:sta löytyy Qt:n sivuilta osoitteesta qt.nokia.com. Lisäksi Nokia on kertonut, että Qt 4.6:sta tullaan julkaisemaan beetatestiversio ensi viikolla Qt Developer Days -konferenssissa.
Qt on on kokoelma alustojen rajat ylittäviä sovellus- ja käyttöliittymärajapintoja. Nokia aikoo jatkossa helpottaa sovelluskehitystään laitteilleen ottamalla Qt:n käyttöön, minkä myötä teoriassa saman sovelluksen pitäisi toimia niin Symbian- kuin Maemo-alustoilla. Täydellä voimalla Qt on tulossa mukaan Maemo 6:n ja Symbian^4:n myötä joskus ensi vuoden lopulla tai vuoden 2011 alussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.