Tyytyväisyysmittauksen sato: iPhone kärjessä, Nokia hännillä

Markus Lehtiniitty
9. lokakuuta, 2009 16:46

Arvostettu J.D. Power and Associates -markkinatutkimusyhtiö on julkaissut yhdysvaltalaisten puhelinten käyttäjien tyytyväisyyttä luotaavan tutkimuksensa. Applen iPhone hallitsi älypuhelinten kategoriaa, kun taas tutkimuksessa vain peruspuhelinkategoriassa mukana ollut Nokia jäi siinäkin toiseksi viimeiselle sijalle.
J.D. Powerin uusi tutkimus jakaa siis älypuhelin- ja peruspuhelinkäyttäjät omiin kategorioihinsa ja tämän lisäksi älypuhelinkäyttäjät jaetaan vielä tavallisiin kuluttajiin sekä yrityskäyttäjiin.
Apple vei voiton älypuhelinten käyttäjätyytyväisyydessä niin kuluttaja- kuin yrityskäyttäjäsarjassa. Kuluttajien osalta Applen pistemääräksi muodostui 811 pistettä 1000 pisteen maksimista. Applen takana kakkosena oli LG 776 pisteellä ja kolmosena RIM BlackBerry 759 pisteellä. Perää pitää Motorola 700 pisteellä. Yrityspuolella tilanne on hieman erilainen: Apple voittaa myös tällä osa-alueella keräten 803 pistettä. Lähin uhkaaja on kuitenkin RIM BlackBerry 724 pisteellä.
Perinteisten puhelinten kategoria on mielenkiintoinen myös. Sitä hallitsee ykkösenä LG 723 pisteellä, jonka perässä tulevat 700 pisteen Motorola sekä 699 pisteen Sanyo. Nokia löytyy toiseksi viimeiseltä sijalta 672 pisteellä - taakse jäi vain Kyocera.
Edellä mainitut kokonaispistemäärät muodostuvat eri osa-alueiden arvosanojen muodostamasta kokonaisuudesta. Esimerkiksi älypuhelinten kuluttajakäyttäjien osalta nämä osa-alueet ovat käytön helppous (painoarvo 30 %), käyttöjärjestelmä (22 %), ominaisuudet (21 %), muotoilu (18 %) sekä akunkesto (9 %). Apple keräsi akunkestoa lukuun ottamatta kaikista muista osioista täyden arvosanan.
Edelliseen J.D. Powerin tekemään tutkimukseen verrattuna kaikkien älypuhelinkäyttäjien keskimääräinen tyytyväisyys on noussut samalla, kun peruspuhelinten käyttäjien tyytyväisyys on laskenut. Tätä selitetään peruspuhelinten käyttäjien "älypuhelinkateudella". Samaisen tutkimuksen mukaan 22 prosenttia kuluttajista haluaa puhelimiinsa langattoman WLAN-yhteyden, 21 prosenttia kosketusnäytön ja 17 prosenttia GPS-paikannuksen.
Lisätietoa tutkimuksesta löytyy J.D. Power and Associatesin lehdistötiedotteesta sekä alta löytyvistä graafeista.


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.