Tulossa Nokialta: Maemo 6 tuo kapasitiiviset näytöt ja monikosketuksen

Markus Lehtiniitty
10. lokakuuta, 2009 14:26

Maemo-käyttöjärjestelmällä tulee jatkossa olemaan oma merkittävä roolinsa Nokian laitteissa. Eilen Amsterdamissa käynnistyi viikonlopun kestävä Maemo Summit 2009 -tapahtuma, jonka ensimmäisen päivän järjesti Nokia. Tapahtumassa kuultiinkin muutamia uusia asioita liittyen Maemo-käyttöjärjestelmään ja sen tulevaisuuteen.
Ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-laite, N900, on saapumassa markkinoille kuukauden sisällä. N900:n sisältä löytyy Maemo 5 -käyttöjärjestelmä. Jo eilen kuitenkin puhetta riitti paljon jo myös tulevasta Maemo 6 -versiosta, joka aikataulun puolesta sijoittuu jonnekin lähelle vuosien 2010 ja 2011 vaihdetta.
Maemo 6:n myötä Maemo-alustasta tulee "valmis" ja sen käyttö Nokian laitteissa tullee laajenemaan nykyisestä. Näillä näkymin Maemo 5 saatetaan nähdä N900:n ohella vain yhdessä toisessa, joskus ensi kesänä tulossa olevassa laitteessa. Maemo 6:n myötä laitteita lienee odotettavissa useampiakin, vaikka yhä silloinkin Maemo tulee luultavasti löytymään vain Nokian malliston huippulaitteista.
Uusia Maemo 6:n mukanaan tuomia asioita ovat muun muassa kapasitiiviset kosketusnäytöt, monikosketus sekä eletoiminnot - kaikki erittäin odotettuja ominaisuuksia. Näiden lisäksi Maemo 6:n myötä Qt-rajapinnoista tulee pääasiallinen kehitysalusta Maemo 5:ssä ensisijalla olevien GTK-tekniikoiden sijaan. Eilen Nokia julkisti olevansa tuomassa Qt-tukea virallisesti myös Maemo 5:lle. Qt:n ohella Maemo 6:lle voi kevyempiä sovelluksia kehitää Nokia Web Runtimeen perustuen.
Merkittävää on myös, että Maemo 6:n pitäisi kauttaaltaan tukea niin näytön pysty- kuin vaakatilaa, kun Maemo 5:ssä ja N900:ssa ainoastaan puhelintoiminnot ovat käytettävissä näyttö pystyasennossa. Lisäksi Maemo 6:ssa viedään eteenpäin jo Maemo 5:ssä monipuolista työpöytää ja ilmeisesti myös tuodaan lisää kehittyneitä graafisia efektejä käyttöliittymään. Kokonaisuutena Nokian mukaan Maemo 6:n pitäisi tuoda "ikoninen käyttökokemus sekä integroidut internetpalvelut yhdessä esteettisessä paketissa".
Jotkut asiat pysyvät Maemo 6:ssa myös aiempaa vastaavina - sekin perustuu Maemo 5:n tavoin Texas Instrumentsin OMAP3-alustaan, sisältää tuen OpenGL ES -grafiikoille ja näytön tarkkuus pysyy jatkossakin WVGA:na (480x800 pikseliä).
Maemo 6:n ohella kerrottiin Maemo Summitissa eilen myös muutamia lähempään tulevaisuuteen liittyviä merkittäviä asiota. Ensinnäkin Maemo 5 -käyttöjärjestelmä tulee saamaan vielä loppuvuoden aikana päivityksen, joka tuo pystynäyttötilan selaimeen. Lisäksi myös Ovi Store -sovelluskauppa on tulossa mukaan myös Maemoon vielä tämän vuoden puolella. Ovi Storen kautta Maemolle tulee saataville maksullisiakin sovelluksia ilmaisten ohella. Ilmaisten sovellusten jakelu tapahtuu jatkossa ilmeisesti sekä Ovi Storen että maemo.orgin kirjastojen kautta. Maemo 6:n myötä alustaan on tulossa myös tuki Windows PlayReady DRM -kopiosuojauksille.



Kuvat: UMPCPortal-sivusto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.