Radiosovellus kehittyy Nokian N900:lle, mutta ongelmia yhä jäljellä

Markus Lehtiniitty
12. lokakuuta, 2009 13:21

Nokian piakkoin markkinoille odotettavasta N900-laitteesta löytyy sisäänrakennettuna sekä FM-vastaanotin että -lähetinvalmiudet. FM-vastaanotinta ei kuitenkaan Maemo 5 -käyttöjärjestelmässä vakiona hyödynnetä, joka tarkoittaa, että N900:sta ei löydy valmiina FM-radiotoimintoa.
Nokia on jo aiemmin kommentoinut asiaa kertoen, että se luottaa kehittäjäyhteisön tuovan kyseisen toiminnallisuuden myöhemmin kolmannen osapuolen sovelluksena laitteeseen. Näin on myös tapahtumassa ja yksi etulinjassa kulkevista sovelluksista on Python-kielellä kehitetty pyFMRadio.
pyFMRadio-sovellusta kehittävä Martin Grimme on kertonut blogissaan, että hänen kehittämänsä sovellus mahdollistaa nyt FM-lähetyksen vastaanottamisen myös N900-laitteessa. Grimme kertoo ladanneensa testiversion sovelluksestaan saataville Maemo Extras Testing -kirjastoon. Ongelmia sovelluksen kanssa on kuitenkin yhä jäljellä ja radiovastaanoton käyttöönotto N900:ssä on melko monimutkaista.
Grimme kertoo, että FM-vastaanotin on vakiona poistettu käytöstä virran säästämiseksi ja, että sen käyttöönottamiseksi tulee aktivoida myös Bluetooth sekä I2C-viestintäväylä. FM-vastaanottimen käyttöön ottamista varten Grimme kertoo luoneensa n900-fmrx-enablerin, joka tarvittaessa aktivoi FM-vastaanottimen ja vastaavasti poistaa sen käytöstä.
Tämän jälkeen tarjolla on radion käyttöön kaksi vaihtoehtoista toteutustapaa: perinteinen ja yksinkertainen Video4Linux2 sekä laajempia mahdollisuuksia tarjoava sysfs-toteutus. Ongelmallista radiosovelluksen kehittämisessä on Grimmen mukaan myös ollut äänen kuulumaan saaminen. N900 ei vie ääntä suoraan kaiuttimille, vaan sen sijaan ääni täytyy napata PGA-linjalta ja soittaa.
Äänen jatkuvan tallentamisen ja uudelleensoittamisen myötä FM-radio kuluttaa melko paljon virtaa, joka johtaa heikkoon akkukestoon. Ainakin Martin Grimmen mukaan turvallista tietä tämän ongelman ohittamiseen ei ole. Jatkossa asiat voivat toki muuttua.
FM-vastaanottimen ohella N900:sta löytyvä infrapunayhteys on ominaisuus, jota ei mukana tulevissa ohjelmistoissa käytetä, mutta joka on kehittäjien hyödynnettävissä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.