Kommentti täysnäppäimistöistä: Nokia N900 tarjoaa tärkeän lisän N97:een verrattuna

Markus Lehtiniitty
19. lokakuuta, 2009 21:14

Nokialla on piakkoin markkinoilla mallistonsa huipulla kaksi joiltakin osin samanlaista, mutta lopulta sittenkin täysin erilaista laitetta: Symbian-puhelinten huippumalli N97 saa seuraavien viikkojen aikana seurakseen Maemo-käyttöjärjestelmällä varustetun N900:n.
Puhelimia yhdistää muun muassa se, että molemmista löytyy esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö. N97:ssä täysnäppäimistö jää kuitenkin hieman paitsioon, kun N900 monipuolisempana ottaa näppäimistöstä selvästi enemmän irti. Oikeastaan asiassa ei ole mitään uutta, mutta törmäsin vasta tänään Nokia Experts -sivuston artikkeliin, jossa muun muassa listataan kattavasti N900:n näppämistön pikatoimintoja eli siis erilaisten näppäinyhdistelmien tuottamia toimintoja, mikä sai ajattelemaan asiaa lähemmin.
N900:sta siis löytyy jälleen useita varsinaisista tietokoneista tuttuja näppäimistökomentoja, joista ehkäpä tärkeimmät liittyvät tekstin kanssa toimimiseen, kuten kopiomiseen ja liittämiseen tai kaiken valitsemiseen (Ctrl + C, Ctrl + V, Ctrl + A). Koko listan voi tsekata Nokia Expertsin artikkelista.
N97:stä ei vastaavia näppäimistökomentoja löydy, mikä rajoittaa merkittävästi N97:n täysnäppäimistöstä käytössä irtoavaa hyötyä. Ainakin itse olen kaivannut kyseisiä komentoja vanhana useamman kommunikaattorisukupolven käyttäjänä ja odotan innolla niiden läsnäoloa jälleen N900:ssa. N900 on näppäimistökomentojenkin osalta jälleen lähempänä oikeaa mobiilitietokonetta - on oikeastaan melko huvittavaa, että täysin kyvytöntä N97:ää on mainostettu sellaisena, sillä N900:n rinnalla se kalpenee juuri mobiilitietokoneena 6-0.
Näppäinoikoteiden lisäksi N900:n näppäimistö on myös toisella tavalla merkittävästi N97:n oikeastaan melko kamalaa täysnäppistä parempi - N900:n näppäimistöstähän löytyvät skandinaaviset kirjaimet eli ä, ö ja å omina näppäiminään, kun ne N97:ssä löytyvät k-, l- ja ;-näppäinten kakkostoimintoina, mikä laskee kirjoitusnopeutta huomattavasti.
Ovatko erilaiset näppäinkomennot tärkeitä myös teille?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.