Apple rokkasi 7,4 miljoonan iPhonen myynnillä - keskihinta yli 600 dollaria

Markus Lehtiniitty
20. lokakuuta, 2009 12:07

Apple julkaisi myöhään eilisiltana Suomen aikaa vuoden 2009 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksensa. Applen tulos ylitti odotukset reilusti ja myös iPhone-myynti oli erittäin vahvaa.
Apple sai heinä-syyskuussa kaupaksi 7,4 miljoonaa iPhonea, kun edellisellä neljänneksellä toimitettiin 5,2 miljoonaa iPhonea. iPhoneja olisi mennyt kaupaksi ennemminkin, mutta Nokian tavoin myös Apple kärsi tuotannon rajoittumisesta komponenttipulan vuoksi. Tämän vuoksi iPhone-myynti voi pitää erittäin vakuuttavana, vaikkakaan se ei yltänyt 7,5 miljoonan puhelimen analyytikkoennusteisiin. Applen mukaan toimitusvaikeudet helpottivat vasta syyskuussa ja lokakuun alussa.
iPhonen kappalemääräinen myynti kasvoi seitsemän prosenttia vuodentakaisesta, mutta vuosi sitten lukuihin sisältyi kahden miljoonan kappaleen varastotäydennykset. Jatkossa myyntiä kiihdyttänevät markkinoilletulo Kiinassa lokakuun lopussa sekä myyntiintulo Isossa-Britanniassa ja Kanadassa useamman kuin yhden operaattorin kautta. iPhone 3GS on toistaiseksi markkinoilla vasta 64 maassa ja vuoden loppuun mennessä 80 maassa, kuten iPhone 3G jo nykyään.
Nokian 47 miljoonan älypuhelimen kokonaismarkkina-arviosta laskien Applen 7,4 miljoonaa iPhonea tuovat 15,7 prosentin markkinaosuuden, joka on toistaiseksi korkein Applelle. iPhonen keskimääräinen myyntihinta oli yli 600 dollaria, joka on ehkäpä se Applen puhelinliiketoiminan vaikuttavin luku.
Applen 7,4 miljoonan iPhonen myynti tarkoittaa myös sitä, että Nokia ei edelleenkään ohittanut Applea kosketuspuhelinten myyntiluvuissa eikä ollut edes lähellä 5,7 miljoonan kosketuspuhelimen myynnillään. Vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä tilanne saattaa kuitenkin kääntyä Nokian useiden uutuusmallien myötä.
Kokonaisuutena Apple teki menneellä neljänneksellä liikevaihtoa 9,9 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste vain 9,2 miljardia), osakekohtaista tulosta 1,82 dollaria (analyytikoiden ennuste 1,42 dollaria). Tietokoneiden osalta Apple myi enemmän Maceja kuin koskaan, 3,05 miljoonaa kappaletta (analyytikoiden ennuste 2,75 miljoonaa). iPod-medialaitteiden myynti oli 10,2 miljoonaa kappaletta, kun analyytikoiden ennuste oli 10,5 miljoonaa. iPodien myynnin hiipumisen taustalla on iPhone ja musiikkipuhelimet yleisesti ottaen.
iPhone-käyttöjärjestelmää iPhonen ohella hyödyntävän iPod touchin myynti tuplaantui vuodentakaisesta, millä on myös oma positiivinen vaikutuksensa App Storen merkitykseen. Applen mukaan neljänneksen aikana App Storesta tehtiin yli 500 miljoonaa sovelluslatausta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.