Nokia haastoi Applen oikeuteen iPhone-patenttirikkomuksista

Markus Lehtiniitty
22. lokakuuta, 2009 19:37

Nokia on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomusten vuoksi Delawaressa, Yhdysvalloissa. Nokia kertoi asiasta tänään lehdistötiedotteen välityksellä.
Nokian mukaan Applen iPhonessa rikotaan yhteensä kymmentä Nokian GSM-, WCDMA- ja WLAN-patenttia. Nokian mukaan kyseiset patentit ovat elintärkeitä kyseisten standardien kanssa yhteensopivien tuotteiden kehittämisessä ja liittyvät langattomaan tiedonsiirtoon, puheen koodaukseen, turvallisuuteen sekä salaukseen. Nokian mukaan patentteja rikkovat kaikki toistaiseksi toimitetut iPhone-puhelimet.
"Mobiilialan perusperiaate on ollut, että yhtiöt jotka osallistuvat teknologian kehittämiseen standardien luomiseksi luovat itselleen aineetonta omaisuutta, joista muiden täytyy maksaa korvaus", sanoi Nokialla laki- ja aineettoman omaisuuden asioista vastaava johtaja Ilkka Rahnasto. "Applen odotetaan myös seuraavan tätä perusperiaatetta. Kieltäytymällä suostumasta sopiviin ehtoihin Nokian aineettoman omaisuuden käytöstä, Apple yrittää hyödyntää Nokian innovaatioita ilmaiseksi."
Nokia kehuu patenttisalkkuaan yhdeksi alan vahvimmista sekä laajimmista. Monet Nokian patenteista on myös määritelty ns. essentiaalipatenteiksi, jotka ovat välttämättömiä alan standardien käytössä. Nokia kertoo solmineensa lisenssisopimukset yhteensä noin 40 eri yhtiön kanssa, missä mukana ovat käytännössä kaikki suurimmat mobiililaitevalmistajat.
Nokia ei ole kertonut, millaisia korvauksia tai muita toimia se Applelta vaatii.
Nokian haaste Applelle on erittäin mielenkiintoinen ja on vielä mielenkiintoisempaa tulee olemaan jatkokehittyminen. Aiemmin mobiilialaa käsittelevässä mediassa on yleisesti muun muassa väitetty Applella olevan joitakin tärkeitä patentteja liittyen kosketusnäyttöihin sekä erityisesti monikosketukseen. Toistaiseksi kuitenkaan Apple ei ole tehnyt asiassa liikettä, mutta tulevaisuudessa Applekin saattaa käyttää omia patenttejaan neuvotteluvalttina.
Yksi asia kuitenkin on nyt selvää: Applen ja Nokian kamppailu on tiivistymässä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.