Symbian avasi ytimensä - avoin koodi edellä aikataulua

Markus Lehtiniitty
22. lokakuuta, 2009 20:10

Muun muassa Nokian älypuhelimissa käytettävää Symbian-käyttöjärjestelmää kehittävä Symbian Foundation on nyt kertonut avanneensa Symbianin ytimen sekä sitä kehitysympäristön. Kyse on osa koko Symbian-käyttöjärjestelmän käynnissä olevaa avoimen koodin prosessia, mutta ytimen muuttuminen avoimeksi on symbolisestikin tärkeää.
Symbianin ydin tunnetaan myös EKA2-nimen alla. Symbian-käyttöjärjestelmä on tarkoitus muuntaa kokonaan avoimeksi Eclipse Public License -lisenssillä. Symbianin mukaan nyt tehty ytimen muuttaminen avoimuuden piiriin tapahtui yhdeksän kuukautta etuajassa.
Ydin vastaa käyttöjärjestelmän perustoiminnoista, kuten prosessien ja virranhallinnasta ja laiteajureista.
Symbian-käyttöjärjestelmä koostuu kokonaisuudessaan 134 eri osasta. Niistä 16 on toistaiseksi viety avoimiksi, joten vielä on työtä jäljellä. Alkuperäisen aikataulun mukaan käyttöjärjestelmän avoimeksi muuttamisen tulisi olla valmista vuoden 2010 loppuun mennessä.
Ensimmäinen Symbian-säätiön alaisuudessa kehitetty versio käyttöjärjestelmästä on Symbian^2. Se voi löytyä jo vaikkapa seuraavista julkistettavista Symbian-puhelimista. Uusien versioiden tahdin pitäisi olla melko kiivas, sillä teoriassa uusia versioita pitäisi olla tarjolla aina puolen vuoden välein.
Symbianin tulevaisuus on laitteiden osalta hieman hämärän peitossa. Nokian laitteissa sillä tulee jatkossakin olemaan keskeinen roolinsa, mutta mitä luultavimmin se tulee pidemmällä aikavälillä siirtymään nykyistä edullisemman hintaluokan laitteita kohti, kun Maemo valtaa alaa aivan malliston huipulta. Muiden kuin Nokian osalta Symbianin tulevaisuus ei ole kovinkaan selkeästi tiedossa - Sony Ericssonilta ja Samsungilta joitakin tuotteita on odotettavissa, mutta jatkossakin Symbianin selkeä vetovastuu on Nokialla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.