iPhone-sovelluskehittäjä julkaisi mielenkiintoisia piratismitilastoja pelistään

Markus Lehtiniitty
26. lokakuuta, 2009 19:44

Neptune Interactive -niminen sovelluskehitysyhtiö on julkaissut mielenkiintoisia tietoja liittyen tuoreen Applen iPhonelle tarkoitetun Tap-Fu-pelinsä luvattomaan kopiointiin.
Tap-Fu-peli julkaistiin iPhonen App Storessa 16. lokakuuta, ja Yhdysvalloissa sillä oli aluksi hintaa 3,99 dollaria ja nyt 1,99 dollaria (Suomessa 2,99 ja 1,59 euroa). Kehittäjän omiensa sanojen mukaan peli on varsin laadukas, ja sen ostaneet käyttäjät ovatkin siitä pitäneet. Monet eivät kuitenkaan sitä ole ostaneet, vaan ovat ladanneet sen ilmaiseksi ohi App Storen.
Tap-Fu-pelissä on verkon kautta toimiva huippupistejärjestelmä, johon pelaajat voivat halutessaan manuaalisesti lähettää omat pisteensä. Samalla mukana seuraa kuitenkin myös tieto pelin alkuperästä, mikä on mahdollistanut Neptune Interactivelle mielenkiintoisten tilastojen julkaisemisen peliinsä liittyvästä piratismista.
Tilastojen mukaan pelin julkaisun jälkeen 16.-22. lokakuuta pistelähetyksistä 50-90 prosenttia on tullut App Storen ohi, ilman maksua ladatuista versioista. Myös toinen tilasto on mielenkiintoinen: yksikään pelin luvattomasti ladannut ei ole ostanut peliä, mikä tuhoaa yhden piraattien keskeisimmistä puolustuksista toimilleen. Lisäksi suurempi osa piraattien huippupisteistä on pelin ensimmäisiltä tasoilta, mikä viittaisi vain lyhyehköön käyttöaikaan verrattuna pelistä maksaneisiin.
Kehittäjän mukaan Apple ei ole tehnyt paljoakaan piratismin estämiseksi. Tämän vuoksi heidän suunnitelmissa onkin muutamia omia toimia sovellusten suhteen, mukaan lukien esiin hyppäävät kehotukset ostaa sovellus, jos käytössä on epävirallinen versio sekä siirtyminen ilmaiseen perusversioon ja lisäominaisuuksien myymiseen sovelluksen sisäisesti, mikä tuli mahdolliseksi hiljattain.
Mielenkiintoista on myös kuinka nopeasti Tap-Fu-pelin julkaisun jälkeen siitä oli murrettu versio saatavilla ilmaiseksi: aikaa kului vain 40 minuuttia. Lisäksi kehittäjän mukaan pelin hankkiminen luvatonta tietä oli jopa helpompaa kuin tavallisesti iTunesin kautta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.