Googlen Androidin uusien versioiden rajoitettu saatavuus kummastuttaa

Markus Lehtiniitty
27. lokakuuta, 2009 12:41

Googlen aiemmin hyvin avoin Android-käyttöjärjestelmän kehitys on tuoreimpien versioiden yhteydessä mennyt sulkeutunempaan päin. Samalla myös käyttöjärjestelmän uusien versioiden sekava saatavilletulo eri valmistajien laitteisiin on aiheuttanut kummastusta.
Google ei ole aiemmasta poiketen toistaiseksi kertonut avoimesti tulevan, myös Eclair-nimellä tunnetun, Android 2.0:n tuomista uudistuksista kehittäjille. Googlen tuoreimmatkin liikkeet tällä saralla ovat mielenkiintoisia: se on kutsunut valittuja kehittäjiä tapahtumiin, ja kehittäjien tulee kirjoittaa salassapitosopimukset tapahtumaan rekisteröitymisen yhteydessä.
Aiemmin Google on jakanut tietoa Androidista hyvin avoimesti julkaisemalla paljon avointa koodia, vastaamalla kysymyksiin avoimesti sekä tuomalla esiin tulevat kehityssuunnitelmat selkeästi. Android 2.0:n myötä tämä on kuitenkin muuttunut ja Google on kehityksen suhteen nyt hyvin sulkeutunut. Esimerkiksi Android 2.0:n sovelluskehitysympäristöpakettia ei Google vielä ole julkaissut, vaikka ensimmäisen sitä käyttävän puhelimen markkinoilletulo on jo hyvin lähellä.
Myös uusien versioiden valuminen valmistajien laitteisiin asti on muuttunut huomattavan rajoitetuksi viime aikoina. Mielenkiintoista on, että Android 1.6 -päivitystä ei ole vielä muun muassa Euroopassa tuotu HTC:n Android-puhelimille. Myöskään esimerkiksi Samsung ei ole hiiskahtanut Android 1.6:sta tai liioin 2.0:sta toistaiseksi yhtään mitään. Ensimmäinen Android 2.0:lla varustettu puhelin, Motorolan Droid Verizonille, kuitenkin julkistetaan jo huomenna ja on tulossa markkinoille jo ilmeisesti 6. marraskuuta.
Aiemmin on arvioitu, että Verizon ja Motorola olisivat mahdollisesti saaneet jonkinlaisen määrämittaisen yksinoikeuden uuteen käyttöjärjestelmäversioon, mikä voi hyvinkin olla mahdollista. HTC on myös kuitenkin vahvistanut kehittävänsä Android 2.0:lla varustettuja puhelimia, mutta on erittäin mielenkiintoista, että aiemmin Androidin suhteen etulinjassa kulkenut taiwanilaisvalmistaja on nyt jäämässä Motorolan varjoon uuden version suhteen.
Myös uusia Android-puhelimia, kuten Yhdysvalloissa Samsungin Moment Sprintille, on tuotu yllättävästi markkinoille vielä Android 1.5 -versiolla, kun Android 1.6 on jo saatavilla ja lisäksi Android 2.0 on jo aivan kulman takana.
Jotenkin viimeisimmät Androidiin liittyvät käänteet vaikuttavat hyvin oudoilta - toivottavasti tämä ei ole uusi pysyvä suunta, sillä muuten Androidiin liittyvä innostus saattaa yleisestikin myös kääntyä alaspäin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.