iPhone Kiinaan: Pekingissä kaupaksi lauantaina 10 ja sunnuntaina yksi

Markus Lehtiniitty
2. marraskuuta, 2009 18:29

Applen iPhone-puhelin saapui vihdoin markkinoille virallisesti myös Kiinassa viime viikon perjantaina, 30. lokakuuta. Kerroimme jo viikonloppuna myyntiintulon aiheuttaneen vain hyvin vähän kiinnostusta, mutta nyt iPhonen alkutaipaleen menestyksestä on saatu uutta väriä Wall Street Journalin kertomana.
WSJ kuvailee iPhonen saavuttamaa alkusuosiota "haaleaksi". iPhone ei onnistunut nostattamaan Kiinassa vastaavanlaista innostusta kuin monissa muissa maissa, joissa se on markkinoille tullut. iPhonen lanseeraustapahtumaan China Unicomin Pekingin myymälässä osallistui kylläkin satoja ihmisiä, mutta iPhonen varsinainen myyntisuosio on toistaiseksi jäänyt ilmeisen heikoksi.
iPhonea löytyi vielä sunnuntai-iltana suoraan varastosta Pekingin ympärillä sijaitsevista myymälöistä. Lisäksi WSJ:n mukaan China Unicomin Pekingin myymälän johtaja kertoi liikeen myyneen kymmenen iPhonea lauantaina ja yhden sunnuntaina. Hän odotti kuitenkin myynnin tason nousevan vaiheittain seuraavan viikon aikana. Apple tai China Unicom eivät ole kommentoineet tai kertoneet myyntilukuja.
iPhonen myyntiä Kiinassa hidastaviksi tekijöiksi on arveltu melko kallista hintaa sekä WLAN-yhteyden puuttumista. Lisäksi monet iPhonesta kiinnostuneet ovat jo sen hankkineet epävirallisten kanavien kautta. Kiinassa arvioidaan olevan käytössä jo mahdollisesti miljoonia iPhoneja.
Kiinassa iPhonea myy ainakin toistaiseksi vain maan toiseksi suurin mobiilioperaattori China Unicom. Applen on kuitenkin väitetty käyvän neuvotteluja myös maan suurimman operaattorin, China Mobilen, kanssa.
Aiemmin iPhonen Kiinan myynnistä on odotettu merkittävää lisää iPhonen kokonaismyyntiin, mutta tuoreimpien tietojen valossa tämän toteutumisen todennäköisyys on pienentynyt huomattavasti. Menneellä vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä Apple toimitti kaikkiaan 7,4 miljoonaa iPhonea.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.