Yhteensä vain 5 000 iPhonea kaupaksi ensimmäisenä viikonloppuna Kiinassa

Markus Lehtiniitty
4. marraskuuta, 2009 18:47

Applen iPhonea Kiinassa myyvä China Unicom -operaattori on ilmoittanut, että ensimmäisen myyntiviikonlopun iPhoneja meni virallisten myyntikanavien kautta kaupaksi vain 5 000 kappaletta. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Bloomberg.
Olemme jo aiemmin kertoneet iPhonen Kiinan menestyksestä kahdessa erillisessä jutussa. Ensimmäisessä kerroimme, ettei iPhone pystynyt nostattamaan Kiinassa mitenkään erikoista suosiota ja toisessa pääpaino oli China Unicomin Pekingin myymälän surkealla iPhone-myynnillä: kymmenen lauantaina ja vain yksi sunnuntaina.
iPhonen heikkoon suosioon on yleisesti nähty olevan kolme tärkeää syytä: korkea hinta, epävirallisten kanavien iPhonet sekä langattoman WLAN-lähiverkkoyhteyden puute China Unicomin myymistä iPhoneista. Useiden arvioiden mukaan Kiinassa on käytössä jo miljoonia iPhoneja, mikä ei voi olla vaikuttamatta iPhone-myyntiin.
WLAN:in osalta iPhone joutui epäonnisen ajoituksen uhriksi: viranomaiset olivat kieltäneet WLAN:in käytön puhelimissa pönkittääkseen vastaavaa kiinalaista standardia. Tuosta kiellosta on kuitenkin jo nyt luovuttu, mutta Kiinaan suunnattujen iPhonejen tuotanto oli jo aloitettu tätä ennen.
iPhonen hinnoittelu on myös aiheuttanut kummastusta: esimerkiksi Hong Kongista iPhonen saa käsiinsä China Unicomin tarjousta huomattavasti halvemmalla, ja löytyypä tuolloin puhelimesta myös WLAN-yhteys. Erittäin heikosta menestyksestä huolimatta China Unicom on kertonut olevansa tyytyväinen iPhonen lanseeraukseen ja uskoo, että iPhonella tulee olemaan positiivinen vaikutus sen vuoden 2009 neljännen neljänneksen liikevaihtoon.
Aiemmin Kiinan lanseerauksesta on odotettu merkittävää lisäystä iPhone-myyntiin, mutta kaikkien tuoreiden tietojen valossa näin ei tule käymään. Pelkästään mennellää vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä Apple toimitti 7,4 miljoonaa iPhonea, joten vuositasolla mahdollinen Kiinasta tuleva muutamankaan sadan tuhannen puhelimen myynti ei muuta kokonaiskuvaa kovinkaan merkittävästi.
Monet analyytikot ovat ilmaisseet pettymyksensä Kiinan iPhone-myyntiin, heidän joukossaan muun muassa hyvin Apple-positiivisena tunnettu Piper Jaffray -yhtiön Gene Munster.
Applella on kolmen vuoden mittainen sopimus iPhone-myynnistä China Unicomin kanssa, mutta se ei sisällä yksinoikeutta. Applen onkin kerrottu neuvottelevan iPhonen tuonnista Kiinassa saataville myös maan suurimman mobiilioperaattorin, China Mobilen, kautta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.