Ovatko nykypuhelimet liian monimutkaisia?

Markus Lehtiniitty
7. marraskuuta, 2009 16:40

Lankapuhelimesta mukana kuljetettavaksi matkapuhelimeksi, raahattavasta taskuun mahtuvaksi kännykäksi, peruspuhelimesta monipuoliseksi mobiilitietokoneeksi. Puhelinominaisuuden sisältävien laitteiden evoluutio on ollut hurja - nykyisinkin puhelin-sanaa käytetään vielä puhuttaessa nykypäivän monipuolisista mobiililaitteista.
Puhelimiin on viime vuosina liitetty muun muassa kameraa, musiikki- ja videosoitinta, internetselainta, GPS-paikanninta sekä myös jo perinteisempiä ominaisuuksia laskimesta kalenteriin ja kelloon. Onko puhelimista tullut jo liian monimutkaisia?
Ainakin Martin Cooperin mielestä nykypuhelimet ovat liian monimutkaisia. Cooperia voidaan pitää ainakin yhtenä matkapuhelimen keksijänä - hän oli Motorolan matkapuhelinta kehittävän tiimin johtava insinööri. Cooperin mietteistä on kertonut brittiläinen Telegraph-lehti, myös verkkosivuillaan.
"Jos kehittää universaalin laitteen, joka tekee kaikkia asioita kaikille ihmisille, se ei tee mitään asioita hyvin", totesi 80-vuotias Cooper, joka soitti ensimmäisen langattoman puhelin 3. huhtikuuta 1973. "Tulevaisuuden osalta uskon, että yhteen asiaan keskittyvät erikoislaitteet parantavat elämiämme."
Toistaiseksi mitään merkkejä tähän astisen kovergenssikehityksen kääntymisestä vastakkaiseen suuntaan ei ole. Ja hyvin todennäköistä on, että ei näin myöskään tule käymään. Tosin kukaanhan ei tiedä, mihin maailma lopulta on menossa ja millaisia "puhelimet" ovat esimerkiksi 20 vuoden päästä.
Ovatko nykypuhelimet liian monimutkaisia?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.