Nokian Maemo-pomo jakoi oman visionsa alustasta

Markus Lehtiniitty
9. marraskuuta, 2009 19:14

Nokian Maemo-toiminnasta vastaava johtaja Ari Jaaksi on jakanut visionsa alustasta omassa henkilökohtaisessa blogissaan. Jaaksin näkemyksistä paistaa yleisesti ottaen läpi jo monet aiemminkin kuullut viestit muun muassa tietokonemaisuudesta, avoimuudesta, moniajon tärkeydestä sekä omanlaisuudesta. Markkinoille lähiaikoina odotettava N900 on ensimmäinen myös puhelinominaisuuksin varustettu Maemo-laite.
Esimerkiksi Applen melko sulkeutuneesta iPhonesta poiketen kolmansien osapuolten kehittäjillä on mahdollisuus tuoda lisäyksiä myös itse Maemo-käyttöjärjestelmään ja sen vakiotoimintoihin. "Haluan Maemo-ohjelmiston olevan laajennettava ilman rajoja. Haluan rohkaista ihmisiä kirjoittamaan sovelluksia, jotka asentuvat sovellusvalikoimaan ja toimivat Maemo-käyttöjärjestelmän päällä. Mutta haluan myös kutsua ihmiset rakentamaan palveluja ja sovelluksia, jotka integroituvat Maemoon - olennaiseksi osaksi käyttökokemusta. Ei vain sovelluksia, vaan myös laajennuksia Maemo-käyttöjärjestelmään. Maemo-laitteet ovat avoimia ja todellisia Linux-tietokoneita, joten vain taivas on rajana", kommentoi Ari Jaaksi ja nostaa esiin esimerkkinä tästä kolmannen osapuolen kehittämän tuen MSN/Windows Live Messengerille suoraan Maemo-käyttöjärjestelmän Conversations-sovellukseen.
Myös kotinäytön laaja muokattavuus omien tarpeiden mukaiseksi on Jaaksin mielestä erittäin tärkeää. "Visioni on tehdä Maemosta todella addiktiivinen. Haluan käyttäjien olevan jatkuvasti tarkistamassa asioita käyttäen sitä - mitä tapahtuu, kuka on online-tilassa, kuka sanoi mitäkin ja niin edelleen. Tylsän sovellusvalikon sijaan haluan Maemon avautuvan suoraan ympärille olevaan maailmaan. Maemo on aktiivinen - ei passiivinen. Haluan lisäosien, viestipalkkien, kuvagallerioiden sekä tilailmaisimien jatkuvasti päivittyvän kotinäytöllä. Haluan nähdä viimeisimmät asiat maailmalta. Haluan olla jatkuvasti yhteydessä vain vilkaisemalla näyttöä!"
Alusta asti Nokia on painottanut helppoa ja hyvin toimivaa moniajoa yhtenä Maemon tärkeimmistä valteista. "Haluan, että Maemo tekee sovellusten moniajosta yksinkertaista ja ymmärrettävää. Haluan mahdollisuuden vaihtaa yhdestä aktiviteetista toiseen yhdellä sormenpainalluksella. En halua rajoittaa ihmisiä vain yhteen asiaan kerrallaan", Jaaksi sanailee.
Vaikka Maemo-käyttöjärjestelmä on nyt Maemo 5:n yhteydessä ottamassa suurta askelta kohti massamarkkinoita, haluaa Jaaksi sen pysyvän myös uskollisena juurilleen: "Maemo on karkea pinnastaan (engl. "rough on the edges"). Se on hieman vaarallinen. Se on avoin uusille kokeiluille. Siihen liittyy yhteisön osallistumista. Haluan näiden pysyvän. En pidä tylsistä autoistakaan." Esimerkkinä tästä Jaaksi nostaa kuvan kautta esiin torrent-lataukset.
Visionsa yhteenvetona Jaaksi vielä toteaa Maemon olevan omanlaisensa. Tarkoituksena ei siis ole edes yrittää jäljitellä tai korvata iPhonea tai edes Nokian älypuhelinten Symbian-käyttöjärjestelmää, vaan luoda jotain erilaista.
"Me emme ole tekemässä uutta iPhonea tai Symbiania. Ne ovat molemmat jo olemassa ja ovat varsin hyviä. Joten ei ole olemassa tarvetta jäljitellä niitä", naulasi Jaaksi. "Maemon osalta näen aina yhteydessä olevia tietokoneita, jotka mahtuvat taskuusi, ovat avoimia sekä addiktiivisia."
Onko Nokia oikeilla linjoilla Maemon suhteen?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.