Puhelinmarkkinoilla uusi tulosykkönen: Apple 1,6 miljardia, Nokia 1,1 miljardia

Markus Lehtiniitty
11. marraskuuta, 2009 19:58

Yleisesti puhelinvalmistajien suuruutta mitataan markkinaosuuksilla. Tällä mittarilla maailman suurin puhelinvalmistaja on yhä selkeästi Nokia, jota seuraavat listalla Samsung, LG, Sony Ericsson ja Motorola. Lopulta kaikkien yritysten päätehtävä on kuitenkin tehdä tulosta, ja tällä mittarilla Nokia ei enää olekaan suurin.
Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Apple teki menneellä kolmannella neljänneksellä selvästi enemmän tulosta puhelinliiketoiminnallaan, eli iPhonella, kuin mitä Nokia vastaavasti sai irti puhelimistaan. Strategy Analyticsin mukaan Apple teki voittoa 1,6 miljardia dollaria Nokian jäädessä vain 1,1 miljardiin. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Reuters.
Apple ei itse kerro eri liiketoimintojensa tuloksia, joten Strategy Analyticsin tieto Applen tuloksesta perustuu sen arvioon.
Liikevaihtoa Apple teki iPhonella kolmannella neljänneksellä vastaavasti 4,5 miljardia dollaria ja Nokia puhelinliiketoiminnallaan 10,4 miljardia dollaria. Applen kannattavuus ja marginaalit ovat siis huikeasti Nokiaa korkeammat. Asiaa voi tarkastella myös puhelinkohtaisen voiton perusteella. Kun Apple teki Strategy Analyticsin arvion mukaan voittoa yli 200 dollaria per puhelin myymällä 7,4 miljoonaa iPhonea, Nokialla tämä luku jäi 108,5 miljoonan puhelimen myynnillä vain noin 10 dollariin.
Apple on ollut puhelinmarkkinoilla mukana vain reilut kaksi vuotta, mihin nähden sen saavutukset ovat olleet jotakin aivan käsittämätöntä - lähes tulkoon uskomatonta.
"Vahvoilla volyymeilla, korkeilla kuluttajahinnoilla sekä tiukalla kulujen valvonnalla Apple on onnistuneesti murtautunut matkapuhelinmarkkinoille vain kahdessa vuodessa", totesi Strategy Analyticsin analyytikko Alex Spektor.
Nokian ehdoton heikkous on edelleen Pohjois-Amerikan markkinat. Nokian markkinaosuus siellä on laskenut alle 10 prosenttiin, heinä-syyskuussa jo vain kuuteen prosenttiin,kun globaalilla tasolla Nokian osuus on lähemmäs 40 prosenttia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.