Samsung luopumassa Symbianista, bada valtaa alaa

Markus Lehtiniitty
11. marraskuuta, 2009 20:51

Samsungin julkistettua eilen oman avoimen bada-käyttöjärjestelmänsä esitettiin heti arvailuja Samsungin aiemmin käyttämien älypuhelinkäyttöjärjestelmien tulevista kohtaloista. Nyt asian suhteen on saatu myös virallista tietoa.
Samsungin johtajistoon kuuluvan Don Joo Leen mukaan Samsung aikoo vuoden 2010 aikana tuoda markkinoille oman bada-käyttöjärjestelmänsä ohella myös Googlen Androidilla ja Microsoftin Windows Mobilella varustettuja puhelimia, mutta ei Symbian-puhelimia. Asiasta on kertonut uutispalvelu DigiTimes.
Symbianille Samsungin lähtö on merkittävä, sillä jatkossa merkittäviä Symbian-valmistajia tulevat enää olemaan Nokia ja Sony Ericsson. Käytännössä Symbian-käyttöjärjestelmästä näyttäisi muodostuvan täysin Nokia-vetoinen tulevaisuudessakin.
Samsung odottaa puhelinmyyntinsä nousevan tänä vuonna reilusti yli 200 miljoonan kappaleen rajan. Ensi vuodelle DigiTimesin haastattelema Don Joo Lee puolestaan odottaa 10-20 prosentin kasvua toimitusmääriin uusien teknologioiden ja uusien mallien vauhdittamana, jolloin Samsung yltäisi 260-270 miljoonan puhelimen myyntiin ja 22 prosentin markkinaosuuteen. Leen mukaan Samsung tulee jatkamaan vahvistamaan HD-näyttöjen, tehokkaiden suorittimien sekä LTE-verkkoteknologian käyttöönottoa.
Leen mukaan Samsung on jo markkinoiden ykkönen Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Venäjällä, Alankomaissa sekä Chilessä. Samsungilla vaikuttaisi tällä hetkellä olevan jopa jonkinmoista potentiaalia nousta maailman suurimmaksi puhelinvalmistajaksi ohi Nokian. Hetkessä tämä ei kuitenkaan tapahdu, sillä eroa yhtiöiden osuuksissa on vielä yli 15 prosenttiyksikkö ja markkinatrendit voivat muuttua.
Mielenkiintoisen näkökulman Samsungin uusi bada-käyttöjärjestelmä tuo myös älypuhelinten käyttöjärjestelmien osalta. Jatkossa Nokialla on omat Symbian ja Maemo, Samsungilla oma bada, Applella oma iPhone OS, RIM:illä oma BlackBerry OS sekä Palmilla oma webOS, minkä lisäksi markkinoilla hyörivät myös Googlen Android Microsoftin Windows Mobile sekä pienempinä toimijoina vielä esimerkiksi LiMo Foundationin käyttöjärjestelmä. Erilaisia alustoja alkaakin yksinkertaisesti olemaan markkinoilla jo liikaa, ja jonkun on pakko menettää asemiaan. Mitä luultavimmin Palm ei tässä kilpailussa tule pärjäämään, ja Microsoft voi luhistua jo nykyisin heikosta alle kymmenen prosentin osuudestaan vielä huomattavastikin alemmas.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.