Google avautui vihdoin myös Android 2.0:n suhteen

Markus Lehtiniitty
16. marraskuuta, 2009 22:05

Google on vihdoin tuonut myös uusimman Android-version, tuoreen 2.0:n, lähdekoodin saataville. Googlea on aiemmin syytelty salamyhkäisyydestä uusimman version kehitystyön osalta.
Tietojen mukaan aiemmin edes Android-laitteita valmistavat eivät ole saaneet käsiinsä Android 2.0:n lähdekoodia - aluksi Motorolaa ja myöhemmin myös HTC:tä lukuun ottamatta. Muut valmistajat, kuten LG, Samsung ja Sony Ericsson on jätetty uuden version ulkopuolelle. Nyt Google on kuitenkin siis julkaissut lähdekoodin Android Open Source Project -sivuilla.
Ensimmäinen Android 2.0:lla varustettu puhelin, Motorolan DROID, saapui markkinoille 6. marraskuuta, eli jo ennen käyttöjärjestelmän lähdekoodin julkaisua. Google on siis asettanut valmistajat hyvin eritasoiseen asemaan. Tämä on tosin nähty ennenkin, sillä Android 1.0:n ja Android 1.5:n yhteydessä Google työskenteli kaikkein tiiveimmin HTC:n kanssa - tuloksena Dream/T-Mobile G1 sekä Hero.
HTC on aiemmin lupaillut ainakin Herolleen Android 2.0 -päivitystä. Muiden valmistajien Android-puhelinten osalta päivitysten saapumisesta ei ole mitään tietoa. Epävirallisia porttauksia kuitenkin tullaan näkemään - Android 2.0 on jo saatu toimimaan esimerkiksi kaikkein ensimmäisessä Android-puhelimessa, eli HTC Dreamissä.
Android 2.0:n uudistuksiin kuuluvat uudistettu käyttöliittymän ulkoasu, Microsoft Exchange -tuki, merkittäviä parannuksia kamerasovellukseen sekä selaimeen ja uudistunut grafiikka-arkkitehtuuri sekä muita kehittäjiä kiinnostavia uudistuksia, mukaan lukien uusia rajapintoja.
Androidin tulevaisuuden kannalta uusien versioiden rajoittumista aluksi vain tiettyjen valmistajien laitteisiin tai kehityksen kääntymistä sulkeutuneempaan suuntaan on ikävä katsoa. Androidinhan kuitenkin piti tuoda mobiilimaailmaan mukanaan juuri avoimuutta, mutta näin ei näytäkään tapahtuvan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.