Näin jakautuvat Applen iPhonen sovelluskaupan ensimmäiset 100 000 sovellusta

Markus Lehtiniitty
17. marraskuuta, 2009 17:22

Applen iPhone-käyttöjärjestelmän, eli iPhonen ja iPod touchin, App Store -sovelluskauppa on saavuttanut vajaassa puolessatoista vuodessa melko käsittämättömän suosion: Applen oman ilmoituksen mukaan kaupassa on tarjolla jo yli 100 000 sovellusta ja latauksia kaupasta on tapahtunut jo yli kaksi miljardia kappaletta.
Yli 100 000 sovellukseen mahtuu monenmoista härpäketta: viihdyttäviä, hyödyllisiä, turhia sekä vieläkin turhempia. Mutta miten erilaisten iPhone-sovellusten määrät jakautuvat kategorioittain?
148Apps.biz-sivusto on tutustunut aiheeseen App Storen yhdysvaltalaisen version perusteella - vaikka kaupan valikoima vaihteleekin hieman maittain, niin sovellusten jakautumisen suurta kuvaa sillä ei ole vaikutusta.
Suurimman osuuden eri kategorioista valtaa pelit, joita on kaikista sovelluksista 16 prosenttia. Lisäksi pelejä ainakin välillä melko läheltä liippaava viihdekategoria on toiseksi suurin 13 prosentin osuudella. Lähes kolmannes iPhone-sovelluksista liittyy siis pääasiassa viihdyttämiseen.
Kolmanneksi suurin sovelluskategoria on kirjat. Tämä johtuu kirjojen myymisestä App Storesta erillisinä sovelluksina - näin ollen kirjatkin nappaavat App Storen tarjonnasta 13 prosentin osuuden. Muiden kategorioiden tarjonta on selkeästi suppeampaa, sillä neljänneksi suurimman kategorian, matkailun, sovellukset edustavat enää vain seitsemää prosenttia koko App Storesta.
Alta löytyy 148Apps.biz-sivuston kokoama graafinen esitys App Storen eri kategorioiden suuruuksista. Kuten siitä voi huomata, useammat kategoriat jäävät myös nollaan prosentin osuuteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niissäkin tarjonta olisi laajaa - yhden prosentin osuuteen yltäminen edellyttäisi kategorioilta yli 1000 sovellusta.
Sovellusten määrällä mitattuna Applen App Store on mobiileista sovelluskaupoista selkeästi suurin, sillä toiseksi eniten sovelluksia sisältää Googlen Android Market, josta on ilmoitettu löytyvän yli 10 000 sovellusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.