Hyytyykö Applen iPhone vai ei?

Markus Lehtiniitty
24. marraskuuta, 2009 18:01

Viime päivinä on uutisoitu Applen iPhonen suosion mahdollisesta hyytymisestä tai hiipumisesta (Tietokone, MobiiliBlogi). Asiaa lienee kuitenkin dramatisoitu liikaa, eikä iPhone luultavasti oikeasti olekaan varsinaisesti hiipumassa. On vain luonnollista, ettei huikea satojen prosenttien kasvu voi jatkua loputtomiin.
Viime päivien uutisointi perustuu Lazard Capital Marketsin analyytikon Daniel Amirin ennustuksiin, joista on kertonut muun muassa EETimes.com. Amirin mukaan viimeisempien jakelukanavatarkistusten perusteella Apple toimitti lokakuussa 5,4 miljoonaa iPhonea, jossa oli kasvua 80 prosenttia syyskuuhun verrattuna. Lisäksi hän ennustaa iPhone-toimitusten putoavan marraskuussa 40 prosenttia lokakuuhun verrattuna, ja puolestaan joulukuussa 14 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Tämä asettaisi vuoden 2009 neljännen neljänneksen iPhone-toimitukset noin 11 miljoonaan puhelimeen, mikä olisi uusi neljänneksen ennätys iPhone-toimituksissa.
Neljännen neljänneksen 11 miljoonassa iPhonessa olisi vielä noin 40 prosenttia kasvu kolmanteen neljännekseen ja noin 160 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vuoden 2010 ensimmäiselle neljännekselle Amir ennustaa 7,2 miljoonan iPhonen toimituksia, joka tarkoittaisi 35 prosentin pudotusta edelliseen neljännekseen, mutta 90 prosentin kasvua vuodentakaiseen verrattuna.
Jo ylläolevien lukujen perusteella on melko vaikea väittää, että iPhone olisi jollain tavalla hiipumassa. Vai edustaako hiipumista ennätyksellinen neljännesmyynti tai ennätyksellinen ensimmäisen neljänneksen myynti hiipumista? Menneellä kolmannella neljänneksellä Apple toimitti 7,4 miljoonaa iPhonea, mutta kärsi samalla komponenttipulasta johtuvista toimitusvaikeuksista. Nämä saatiin kuitenkin ratkaistua aivan neljänneksen lopussa, joten on luonnollista, että lokakuun iPhone-myynti on ollut erittäin kovalla tasolla eivätkä marraskuu ja joulukuu aivan samoihin lukemiin yllä.
Apple on myös vielä erittäin poikkeuksellinen puhelinvalmistaja siinä suhteessa, että ainakin toistaiseksi se on uudistanut puhelintarjontaansa aina vain kerran vuodessa. Tällä on oma merkittävä vaikutuksensa, sillä vanhan mallin hohto laskee ajan kanssa vuodessa melkoisesti. Tämän vuoksi iPhone-toimitukset lienevät jälleen vuoden 2010 toisella neljänneksellä melko heikkoa tasoa muutamiin aiempiin neljänneksiin verrattuna, mutta pomppaavat jälleen uuden mallin myötä kolmannella neljänneksellä koviin lukemiin. Mahdollista toki on, että Apple toisi seuraavan sukupolven iPhonen markkinoille jo toisellakin neljänneksellä, jolloin sillä tulisi luonnollisesti olemaan positiivinen vaikutuksensa jo tuolloin.
iPhone ei siis ole hyytymässä, varsinkaan kun nähtävissä on muutamia suuria, selkeitä muutoksia, jotka mitä luultavimmin tulevat vaikuttamaan positiivisesti myynnin kehitykseen lähitulevaisuudessa. Näitä ovat uudet markkinat, uudet operaattorit vanhoilla markkinoilla sekä jo edellä mainittu, odotettavissa oleva uusiutuminen noin puolen vuoden päästä. Uusista markkinoista mainitsemisen arvoisia ovat Kiina, jossa menestys on kuitenkin ainakin toistaiseksi ollut melko vaisua sekä Etelä-Korea, joka toistaiseksi puolestaan on melkoinen kysymysmerkki. Ehkäpä merkittävimmän "boostin" iPhone saakin saatavilletulosta useampien operaattorien kautta vanhoilla markkinoilla. Euroopassa tätä kehitystä on jo nähty Isossa-Britanniassa sekä Ranskassa. Lisäksi Applen odotetaan lisäävän Verizonin AT&T:n rinnalle, tai vaihtavan pelkästään Verizoniin, Yhdysvaltain iPhone-kumppaniksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.