Videolla: uudenlainen, erittäin mielenkiintoinen First Else -puhelin

Markus Lehtiniitty
25. marraskuuta, 2009 21:16

Pienet valmistajat pystyvät välillä yllättämään: tänään yllätysvuorossa on aiemmin Emblaze Mobile -nimellä, ja nykyisin Else-nimellä, tunnettu israelilainen yhtiö, joka on nyt esitellyt julkisesti First Else -nimistä puhelintaan. Muun muassa Engadget-sivusto oli paikalla esittelytilaisuudessa ja on julkaissut tämän jutun lopusta löytyvän videon ohella myös melko laajan artikkelin aiheesta.
First Elsen merkittävin uutuus on sen käyttöjärjestelmä ja -liittymä: Elsessä käytetään Access Linux Platform 3.0:aa, melko tuntematonta alustaa. Uutta puhelinta on kehitetty läheisessä yhteistyössä Accessin kanssa, ja kehitystyö on kestänyt kaksi vuotta, mutta työn tulokset ovat melko vaikuttavia. Accesshan osti aikanaan Palmin vanhan käyttöjärjestelmän, ja uudella Linux-alustallakin toimivat vanhat Palm-sovellukset sekä Java-sovellukset.
Accessin käyttöjärjestelmän päälle Else on rakentanut oman Intuition-käyttöliittymänsä. Käyttöliittymä on erittäin mielenkiintoinen ja eroaa paljon muista mobiilialustoista. Perinteinen sovellusvalikko on Intuitionissa jätetty täysin taakse ja korvattu uudella "valintaviuhkalla".
Raudaltaan First Else on myös kovalla tasolla: Texas Instrumentsin OMAP3430-alusta, 3,5 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö 480x854 pikselin WVGA-tarkkuudella, viiden megapikselin kamera sekä GPRS-, EDGE-, 3G- sekä HSDPA-datayhteydet.
Vaikka nyt First Elsen kanssa ollaan jo melko pitkällä, niin Emblazen historian huomioon ottaen kannattaa puhelimeen yhä suhtautua varauksella. Tavoitteena on tuoda Firs Else markkinoille jo vuoden 2010 toisella neljänneksellä valituilla markkinoilla - saa nähdä miten käy.

Tsekkaa kaikki Videolla-juttumme!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.