Kallasvuo: Nokia pysyy Salossa ja visio säilyy

Markus Lehtiniitty
29. marraskuuta, 2009 15:11

Nokian toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokian visio pysyy samana, vaikka teknologiat ja laitteiden käyttötavat muuttuvat. Nokian tavoitteena pysyy jatkossakin ihmisten yhdistäminen, "connecting people". "Yhdistämme ihmisiä asioihin, jotka ovat heille tärkeitä ja relevantteja", toteaa Kallasvuo. Nokian ykkösmiestä haastatteli Salon Seudun Sanomat tänään ilmestyneeseen 90-vuotisjuhlaliitteeseensä.
Yhdistäminen on siirtynyt puheluista pidemmälle, erilaiseen viestintään: teksti-, pika- ja sähköpostiviestejä, verkon selailua, yhteisöpalveluiden tilapäivityksiä, ja tämä kehitys tulee varmasti tulevaisuudessa vain jatkumaan.
Kallasvuo ei myöskään näe, että puhelinvalmistajilla olisi edessään sama hintojen alenemisen tie kuin esimerkiksi tietokonepuolella on tapahtunut. Tämä johtuu puhelimen merkittävämmästä ja henkilökohtaisemmasta roolista ihmisten elämässä. "Matkapuhelin eroaa tietokoneesta, koska se on henkilökohtainen. Tietokone on enemmän käyttötavara, johon ei ole samanlaista tunnesidettä. Matkapuhelimessa on brändi ja muotoilu, ja ihmiset haluavat erottautua puhelimensa kautta", sanoo Kallasvuo.
Salolaista sanomalehteä kiinnostaa toki paljon myös Nokian tulevaisuus Salossa. Nokialla on noin 60 000 työntekijää, joista 14 000 Suomessa ja Salossa noin 4 400. Kallasvuo ei näe Salon tulevaisuutta uhattuna. "Näen, että Salolla on tärkeä merkitys jatkossakin. Meillä on paljon huippuammattilaisia Salossa, ja se on arvo sinänsä. Monet hyvät tuoteet on suunniteltu Salossa. Siellä on kumuloitunutta osaamista valtavasti", Kallasvuo naulaa luottamuksensa.
Nokian puhelinliiketoiminnan juuret sijaitsevat vahvasti Salossa. "Sieltä matkapuhelinpuolen toiminta alkoi, juuret ovat siellä. On paljon ihmisiä, jotka eivät enää muista niin vahvasti kuin minä, mistä se alkoi ja miten se dynamiikka meni. Mutta moni tietää tämän erikoisluonteen. Salosta on tullut mahtavia tuotteita koko ajan. Salon rooli on ollut vahva E-sarjan tuotteissa, joita itsekin paljon käytän", Kallasvuo kertoo.
Kallasvuo pohtii SSS:n haastattelussa myös omaa tulevaisuuttaan Nokian johdossa. Hänen mukaansa ainakin virtaa riittää yhä. Kallasvuo on myös ollut Nokian palveluksessa jo hyvin pitkään, lähes 30 vuotta. "Alan olla melkein työntekijä numero yksi, kun katsotaan ikävuosia yhtiössä. Se on aika uusi kokemus: tulee nuorena miehenä yhtiöön ja yhtäkkiä huomaakin, ettei tunne juuri ketään, joka olisi ollut kauemmin."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.