Nokia julkaisi tulevaisuudelleen erittäin merkittävän Qt 4.6:n

Markus Lehtiniitty
1. joulukuuta, 2009 20:03

Nokia julkaisi tänään valmiin version Qt 4.6:sta, alustariippumattomasta sovellus- ja käyttöliittymärajapinnastaan. Nokian tavoitteena on Qt:n myötä helpottaa merkittävästi sovelluskehitystä sen mobiililaitteissa käyttämilleen Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmille.
Qt 4.6 tuo mukanaan uusina asioina niin laajempaa järjestelmätukea, tehokkaita uusia grafiikkaominaisuuksia, parannettua tehokkuutta kuin myös tuen monikosketukselle sekä erilaisille eletoiminnoille.
Qt-rajapinnat tulevat korvaamaan toistaiseksi käytettävät rajapinnat Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmien tulevissa versioissa, Maemo 6:ssa sekä Symbian^4:ssä. Nämä sijoittuvat aikataulultaan vuoden 2010 loppuun tai realistisemmin vuoden 2011 ensimmäiselle puoliskolle. Jo nykyisiinkin laitteisiin Qt-tuen saa erikseen asentamalla, ja kehittäjät voivat jo aloittaa sovelluskehityksen.
"Kehittäjät voivat helposti luoda visuaalisesti houkuttelevia ja verkkoon kytkeytyviä sovelluksia työpöydille tai laitteille, mukaan lukien sadat miljoonat Symbian- ja ja Maemo-perustaiset laitteet. Kehittäjäyhteisö tulee nauttimaan Qt:n intuitiivisesta ohjelmointiliittymän käyttämisestä tehokkaiden ja houkuttelevien sovellusten luonnissa", kommentoi Nokian sovelluspalveluista sekä -rajapinnoista vastaava johtaja Sebastian Nyström tämänpäiväistä julkistusta yhtiön tiedotteessa.
Qt 4.6 tukee ensimmäistä kertaa Symbian-käyttöjärjestelmää, minkä lisäksi tuki löytyy Windows 7:lle, Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopardille sekä tulevalle Maemo 6:lle. Lisäksi saatavilla ovat yhteisön tuki QNX- ja VxWorks-käyttöjärjestelmille. Nokia N900 -laitteesta löytyvälle Maemo 5:lle tukea kehitetään parhaillaan, ja sen osalta julkaistiin tänään toinen teknologian esikatseluversio. Lisäksi tänään julkaistiin Qt Mobility -projektista peräisin olevien sovellusrajapintojen esiversio - nämä rajapinnat tuovat mukanaan mahdollisuuden esimerkiksi puhelimen paikka- tai osoitekirjatietojen hyödyntämiseen.
Ainakin teoriassa Qt:n myötä samojen sovellusten pitäisi toimia Nokian laitteissa niin Symbian- kuin myös Maemo-käyttöjärjestelmällä. Tämän vuoksi Qt tulee olemaan jatkossa kenties elintärkeä Nokian tulevaisuudelle. Symbian-älypuhelinten sovelluskehitystä on useasti parjattu, mutta Qt:n pitäisi tuoda parannusta tilanteeseen, mikä saattaa nostaa kehittäjien kiinnostusta Nokian alustoihin.
Qt-rajapinnat perustuvat Nokian vuoden 2008 alussa ostaman Trolltech-yhtiön tuotteisiin. Paljon lisätietoa Qt:stä löytyy muun muassa aiemmista jutuistamme!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.