Tältä Nokian Symbianin käyttöliittymä näyttää ensi vuonna - katso kuvat

Markus Lehtiniitty
3. joulukuuta, 2009 20:27

Nokian ehkäpä painavin viesti eilen järjestämässään vuotuisessa Capital Markets Day -sijoittajatapahtumassa oli Symbianin ensi vuonna tapahtuva merkittävä uudistuminen - koko käyttöliittymä tullaan panemaan käytännössä uusiksi, minkä jälkeen sen ei pitäisi enää olla ongelma käyttökokemuksen kannalta.
Kävimme eilen CMD-tapahtuman läpi jo 30 kalvon kautta, mutta valitettavasti kyseisillä kalvoilla Symbian^3:sta ja Symbian^4:stä kertovat sivut oli peitetty mustalla, eivätkä varsinaiset kuvat käyttöliittymästä olleet näkyvillä. Nyt palaamme asiaan kyseisten käyttöliittymäkuvien kanssa. Alta löytyy siis tämän hetken paras saatavilla oleva tieto siitä, millaiseksi Symbianin käyttöliittymä tulee ensi vuoden aikana kehittymään.
Suuret muutokset tulevat kahdessa erässä: alkukesästä tulee ensin Symbian^3 ja loppuvuodesta Symbian^4. Aiemmin Symbian^3:a on ehkä pidetty melko pienenä päivityksenä, ja kenties hieman aliarvioitu, mutta uusien tietojen valossa jo Symbian^3:kin tulee tuomaan mukanaan erittäin merkittäviä päivityksiä, ja Symbian^4:n myötä kokonaisuudistus saadaan valmiiksi.
Symbianin kehitys on nykyisin erittäin avointa - ja tämän vuoksi Symbianin kehittäjäsivujen wikistä löytyykin jo erittäin kattavat tiedot Symbian^3:n tuomista uudistuksista. Symbian^4:stä wiki ei vielä paljoa kerro, mutta sen tärkeimpiä uudistuksia ovat käyttöliittymäuudistukset ja siirtyminen täysin Qt-rajapintoihin sovelluskehityksessä.
Jo Symbian^3 kuitenkin tuo hengästyttävän määrän erittäin kaivattuja uudistuksia: useita kotinäyttöjä, tuki kapasitiivisille näytöille sekä monikosketukselle, ei enää kaksoiskosketusta, vähemmän erilaisia hidastavia varmistuskysymyksiä, kolme kertaa nopeampi toiminta, näytönpäivitys 15 kuvasta sekunnissa 60 kuvaan sekunnissa, Qt-rajapintojen integrointi, tuki HDMI-ulostulolle sekä HD-videoille, kappaleiden tunnistus ja musiikkikaupan integrointi radiosovellukseen, CalDAV-tuki sekä tuki NFC-tekniikalle.
Symbian^3 korjaa siis jo paljon, Symbian^4:n rooliksi jää viimeisteillä työ.

Tämä ensimmäinen kuvankaappaus kuvastaa Symbian^3-versiota. Aloitus/kotinäyttö muistuttaa vielä melko paljon Nokia N97:stä ja N97 ministä löytyvää - tosin jo Symbian^3:n yhteydessä on luvattu mahdollisuutta useampiin kotinäyttöihin.
Loput kuvat ovatkin sitten Symbian^4-versioon liittyviä. Kuten voi huomata, niin esimerkiksi aloitusnäyttöön tehdyt muutokset ovat jo isompia - muun muassa alapalkki on kadonnut ja kohteet ovat vapaammin järjesteltävissä.

Myös kuva- ja videosoitinsovelluksissa näytöllä näkyvien käyttöliittymäkomponenttien määrää on selvästi karsittu verrattuna nykyiseen tilanteeseen.



Myös Applen Cover Flow'n kaltainen näkymä on tulossa mukaan musiikkisoitinsovellukseen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.