Odotettu Nokia N900 tänään laajemmin markkinoille Suomessa

Markus Lehtiniitty
4. joulukuuta, 2009 13:49

Nokian uusi N900-huippulaite on tullut tänään laajemmin saataville Suomessa. Aiemmin N900:n toimitukset ja myynnin ovat aloittaneet vain Nokian omat myyntikanavat, mutta tänään N900:n saatavuus laajenee kattamaan myös muut jälleenmyyjät, mukaan lukien operaattorit.
Nokia sovelsi siis myös N900:n kanssa N97:n markkinoilletulosta alkanutta, aiempaa tarkempaa markkinoilletuonnin politiikkaa. Kolmansien osapuolten jälleenmyyjillä ei ollut lupaa aloittaa N900:n myyntiä aiemmin kuin tänään perjantaina 4. joulukuuta, vaikka laitteet suurimmalle osalle saapuivat jo ainakin alkuviikosta. Hajanaisten tietojen mukaan osa jälleenmyyjistä on kuitenkin livennyt Nokian ohjeistuksesta, ja myynyt N900:aa jo eilen.
Nokia N900 on ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-käyttöjärjestelmän laite. Samalla laite on myös ensimmäinen Maemo 5 -käyttöjärjestelmän laite. Uuden käyttöjärjestelmänsä myötä N900 edustaa merkittävää hyppäystä eteenpäin Nokian älypuhelinten osalta - tosin Nokia ei luokittele N900:aa älypuhelimeksi, vaan mobiilitietokoneeksi ("mobile computer").
Olemme kertoneet N900:sta muutamien viime kuukausien aikana artikkeleissamme erittäin kattavasti - juttujamme voi tutkailla "n900"-haulla uutisarkistostamme. N900 on jo käväissyt myös testattavanemme - ja käyttökokemuksiin perustuen olemme julkaisseet siitä seuraavat artikkelit:
Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Näin helposti onnistuu "mesen" integrointi Nokian N900:aan
Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650
Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!
Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Kommentti: Nokia N900 + Maemo = mobiilitietokone
N900 on ainakin ennakkotilauksien osalta ollut erittäin suosittu Suomessa - esimerkiksi Saunalahden edustaja on kertonut heillä olleen N900-ennakkotilauksia nelinumeroinen määrä. Kokonaisuudessaan N900-ennakkotilausten määrä Suomessa liikkuu siis vähintäänkin useissa tuhansissa, kenties jossain 5 000 - 10 000 laitteen välillä. Monet ennakkotilaajat saavat puhelimensa jo tänään tai viimeistään maanantaina, mutta osa joutuu odottamaan vielä pidemmälle ensi viikkoon.
Alun perin N900:n piti saapua markkinoille jo lokakuun loppuun mennessä valituilla markkinoilla. Alkuperäisestä aikataulustaan N900 on nyt, tai Nokian omien kanavien osalta oli, siis noin kuukauden myöhässä. Nyt pitkä odotus on kuitenkin loppunut - N900 on saapunut.
Nyt N900-ihmisten odottava kiinnostus siirtyy ensimmäiseen merkittävään ohjelmistopäivitykseen, jonka on aiemmin luvattu saapuvan vielä tämän vuoden puolella. On mielenkiintoista nähdä, pysyykö Nokia paremmin aikataulussa tämän osalta. Päivityksen pitäisi tuoda mukanaan muun muassa pystytila Web-selaimeen sekä Ovi Store -kauppa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.