Nokia vahvisti: hyppy suoraan Symbian^3:een - Symbian^2 jää väliin

Markus Lehtiniitty
5. joulukuuta, 2009 18:31

Nokia hyppää Symbian^2:n yli ja siirtyy nykyisistä kosketuspuhelimistaan löytyvästä Symbian^1-käyttöjärjestelmästä suoraan Symbian^3:een ensi vuonna.
Asia nousi esiin spekulaatioiden tasolla Nokian tällä viikolla järjestämän Capital Markets Dayn yhteydessä, jossa Nokia kertoi näyttävästi Symbian-käyttöjärjestelmän käyttöliittymään ensi vuonna tehtävistä uudistuksista. Nokia ei kuitenkaan maininnut Symbian^2:ta lainkaan, vaan toi vahvasti esiin jo Symbian^3- ja Symbian^4-julkaisuja. Asian jälkimainingeissa tiedustelimme asiaa Nokian viestinnältä, joka vastasi vahvistaen Nokian siirtmisen suoraan Symbian^3:een.
Kokonaisuudessaan Nokian viestinnän meille antama vastaus kuului näin (käännettynä englannista suomeksi mahdollisimman tarkasti):
"Nokian sisällä tulemme keskittämään Symbian Foundation -tukiponnistelumme ensimmäiseen aidosti avoimeen julkaisuun, Symbian^3:een, joka tullaan julkaisemaan EPL:n alla. Tällä tavalla voimme parhaalla tavalla muuttaa todeksi Symbian^3:n täyden potentiaalin, julkaisun, joka tulee olemaan aiempaa nopeampi sekä herkempi.
Uskomme, että keskittymisemme ensimmäiseen avoimen koodin julkaisuun tulee parantamaan koko Symbian-yhteisön kilpailukykyisyyttä, sekä tarjoamaan parhaan arvon asiakkaillemme ja kuluttajille. Jäsenyritykset, jotka suunnittelevat Symbian^2:aan perustuvien tuotteiden julkaisua ovat kykeneviä avustamaan ja jalostamaan ohjelmistoa pidemmälle Nokian toimitettua olemassa olevan pohjan Symbian^2-julkaisuun."

Lyhyesti ilmaistuna Nokia tulee siis siirtymään suoraan Symbian^3:een, mutta Symbian^2:lla varustettuja laitteita on tulossa muilta Symbian-valmistajilta.
Symbian^2:n ylihyppäys on Nokialta oiva peliliike, sillä se ei olisi tuonut kovinkaan paljon varsinaisia merkittäviä uudistuksia verrattuna Nokian Symbian-puhelinten N97- ja N97 mini -lippulaivamallien nykyiseen ohjelmistoon. Symbian^2:ssa esimerkiksi jo kyseisistä malleista löytyvät kotinäyttötila ja kineettinen selaus olisivat vain muuttuneet alustan tarjoamiksi vakio-ominaisuuksiksi.
Symbian^3 sen sijaan tarjoaa huomattavan paljon uudistuksia. Tärkeimpiä niistä ovat nopeuden kasvatus, tuki monikosketukselle sekä sen mahdollistamille eletoiminnoille sekä kaksoiskosketusten poistaminen. Lisätietoa Symbian^3:n sekä myös Symbian^4:n tuomista uudistuksista löytyy aiemmasta artikkelistamme, jossa mukana on myös Nokian kyseisten alustojen käyttöliittymistä esittelemiä ennakkokuvia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.