Samsung paljasti lisää tulevasta bada-mobiilikäyttöjärjestelmästään

Markus Lehtiniitty
8. joulukuuta, 2009 20:10

Maailman toiseksi suurin puhelinvalmistaja Samsung kertoi tänään odotetusti lisätietoja tulevasta omasta puhelinten bada-käyttöjärjestelmästään Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi Samsung on kertonut tänään badasta lisää myös bada.com-sivuston blogissaan.
bada on Samsungin uusi älypuhelinalusta, jonka perusta kuitenkin juontaa juurensa Samsungin edullisemmissa peruskosketuspuhelimissaan nykyisin käyttämästä suljetusta TouchWiz-käyttöliittymästä.
Samsungin korostamat kolme tärkeää pointtia badasta ovat, että se tuo älypuhelimet kaikille (=eli aiempaa edullisempaan hintaluokkaan), tarjoaa toimintorikkaan alustan sekä mahdollistaa kukoistavan ekosysteemin kehittymisen ympärilleen.
"Uskon, että tarjoamalla Samsung badan, Samsungista tulee aito johtaja mobiililla teollisuuden alalla; tarjoten laajemman valikoiman älypuhelinvaihtoehtoja kuluttajille", sanoi Samsung Electronicsin varatoimitusjohtaja ja Media Solution Centerin johtaja Hosoo Lee. "Samalla Samsung bada tarjoaa voimakkaan mahdollisuuden kehittäjille sovellustensa saamiseksi ennennäkemättömään määrään Samsungin laitteita ympäri maailmaa."
badan tarkoista teknisistä tiedoista on yhä melko vähän tietoa, mutta melko odotetusti se sisältää tuen esimerkiksi 3G-verkolle, WLAN-lähiverkkoyhteydelle, GPS-paikannukselle sekä erilaisille antureille, joista tärkein tietenkin on kiihtyvyysanturi. Lisäksi bada tukee monikosketusta sekä ainakin aluksi tuetut näyttötarkkuudet ovat ilmeisestikin WQVGA (240x400 pikseliä) sekä WVGA (480x800 pikseliä). badan käyttöliittymä on toteutettu Flash-tekniikalla ja nykyhengen mukaisesti myös sovelluskauppa (Samsung Application Store) tulee olemaan tärkeä osa alustaa.
Samsung esitteli tänään myös badan sovelluskehitysympäristöä (SDK), joka tuodaan saataville developer.bada.com-sivujen kautta, ja laittoi alulle Samsung bada Developer Challenge -nimellä kulkevan kehityskilpailun. Kyseisessä kilpailussa on kehittäjille jaossa yhteensä 2,7 miljoonaa dollaria. Samsung aikoo myös järjestää ympäri maailmaa kehittäjille suunnattuja Developer Days -tapahtumia. Lisäksi sovellusten osalta Samsung kertoi jo tekevänsä yhteistyötä muun muassa Twitterin, Capcomin, Electronic Artsin sekä Gameloftin kanssa.
badaa käyttävistä puhelimista ei vielä tänään kuultu lisätietoja. Ensimmäisen bada-puhelimen pitäisi aiempien tietojen mukaan saapua markkinoille vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla, ja useampia bada-laitteita olisi tulossa vuoden 2010 toisen puoliskon aikana.
Muun muassa GSMArena-sivusto oli paikalla Samsungin esittelytilaisuudessa ja heidän artikkelistaan löytyy tilaisuudesta lukuisia informatiivisia live-kuvia. Lisäksi GSMArena on julkaissut tilaisuudesta myös alta löytyvän videon, jolla esitellään muutamia kolmansien osapuolten kehittäjien badalle jo kehittämiä sovelluksia ja pelejä.
Aiemmin olemme kertoneet badasta 10. marraskuuta Samsungin julkistettua ensimmäiset tiedot siitä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.