Google esti ilmaisen navigoinnin käytön Yhdysvaltain ulkopuolella

Markus Lehtiniitty
9. joulukuuta, 2009 17:28

Google on estänyt yhtiön Google Maps Navigation -sovelluksen Yhdysvalloissa tarjoaman ilmaisen navigoinnin käytön Yhdysvaltain ulkopuolella.
Google on toistaiseksi tuonut ilmaisen navigoinnin saataville vasta Yhdysvalloissa ilmeisesti siksi, että se käyttää siellä jo omaa kartta-aineistoaan, eikä näin ollen joudu maksamaan navigointilisensseistä suurille karttatietoyhtiöille, joista merkittävimmät ovat TomTomin omistama Tele Atlas ja Nokian omistama NAVTEQ.
Ilmainen navigointi tuli osaksi Google Maps -sovellusta ensin Android 2.0 -käyttöjärjestelmäversion yhteydessä, ja myöhemmin sovelluksen saatavuus on laajentunut myös Android 1.6 -laitteisiin. Virallisesti Yhdysvaltain ulkopuolelle ilmaista navigointia ei ole kuitenkaan tarjottu, mutta hakkerit kiersivät Googlen suojaukset ja saivat ilmaisen navigoinnin toimimaan myös muualla.
Googlen nyt tekemiä estoja on pidetty varsin yllätyksettöminä ja odotettuina, ja monet hakkerit ja kehittäjät työskentelevät jo uusienkin suojausten kiertämisen parissa. Asiasta keskustellaan muun muassa xda-developers-keskustelupalstalla.
Googlen tarjoaman ilmaisen navigoinnin on pidemmällä aikavälillä nähty vaikuttavan erittäin merkittävästi sekä navigaattori- että mobiilimarkkinoihin. Ilmaisen navigoinnin löytyessä puhelimesta yhä harvempien asiakkaiden odotetaan näkevän tarvetta erillisille navigaattorilaitteille. Lisäksi ilmainen navigointi voi muodostua selkeäksi kilpailueduksi Googlen Android-mobiilikäyttöjärjestelmällä. Suurista puhelinvalmistajista Nokia on panostanut voimakkaimmin kartta- ja navigointipalveluihin. Se tarjoaa karttasovellustaan ilmaiseksi, mutta navigointi on maksullinen lisäpalvelu.
Googlen navigointisovellus tarjoaa myös joitain uniikkeja toimintoja - yksi näistä on Street View -toiminto myös navigointitilassa: saavuttaessa lähelle kohdetta sovellus esittääkin kartan sijaan katunäkymän (oheisessa kuvassa), minkä myötä esimerkiksi oikean talon löytäminen helpottuu.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.