Mozillan mobiili-Firefox lähenee valmistumista - aluksi Nokian N900:lle

Markus Lehtiniitty
10. joulukuuta, 2009 16:16

Mozilla Firefoxin mobiiliversio on valmistumassa lähiviikkojen aikana vielä tämän vuoden puolella ja lopullista valmista versiota edeltävän "release candidate" -version pitäisi tulla saataville ensi viikolla. Asiasta on kertonut CNET-sivusto, joka on haastatellut Mozillan mobiilitoiminnasta vastaavaa johtajaa, Jay Sullivania.
Ensimmäiseksi Firefox for mobile tulee saataville Nokian Maemo-alustalle, eli tuoreelle N900-laitteelle. Selaimesta on jo aiemmin julkaistu kyseiselle alustalle lukuisia beetatestiversioita. Maemon ohella mobiili-Firefoxin kehitystyö on jo vauhdissa Microsoftin Windows Mobilelle. Sullivanin mukaan Windows Mobile -version kehitystyö on noin 3-4 kuukautta Maemoa jäljessä.
Työpöytäversion tapaan yksi mobiili-Firefoxinkin keskeisimmistä ominaisuuksista tulee olemaan tuki kehittäjien luomille erilaisille lisäosille. Lisäksi mobiiliversiossa on keskitytty myös kehittyneiden laiteominaisuuksien, kuten kiihtyvyysanturin ja GPS-paikannuksen, hyödyntämiseen. Sullivanin mukaan vuonna 2010 Firefoxiin tullaan lisäämään tuki monikosketukselle, haptiselle palautteelle, kameran käytölle sekä WebGL-rajapinnalle, ja JavaScript-tukea tullaan parantamaan.
Nykyisessä Maemo 5:ssä alustan vakioselaimena käytössä on vielä Nokian kehittämä MicroB, joka sekin perustuu Mozillan Gecko-ytimeen. Joskus vuoden päästä tulossa olevassa uudessa Maemo 6 -versiossa alustan vakioselaimeksi on kuitenkin saattanut jo vaihtua varsinainen Mozillan mobiili-Firefox. Lopullisia päätöksiä asiasta ei ole tehty suuntaan tai toiseen, mutta Nokian kerrotaan harkitsevan asiaa.
Selaimista uskotaan jatkossa tulevan huomattavasti aiempaa merkittävämpi osa myös mobiililaitteita - osasyynä tähän tulee olemaan erillisten sovellusten siirtyminen verkkoperustaisiksi palveluiksi. Mozillan Sullivan odottaa, että kolmen vuoden sisällä jopa 80 prosenttia mobiilisovelluksista tulee olemaan verkkoperustaisia.
Mozillan mobiiliselain tunnetaan myös Fennec-kehitysnimellään.
Olemme aiemmin nostaneet esiin myös videon, jolla esitellään mobiili-Firefoxin neljännen beetatestiversion toimintaa N900:ssa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.