Nokian ja Applen kiistely jatkuu - Apple haastoi nyt Nokian

Markus Lehtiniitty
12. joulukuuta, 2009 17:38

Apple on vastannut Nokian lokakuun lopulla jättämään kanteeseen nostamalla vastakanteen Nokiaa vastaan. Apple kiistää Nokian patenttien rikkomisen ja väittää, että Nokia rikkoo puolestaan sen 13 patenttia.
"Muiden yhtiöiden on kilpailtava kanssamme keksimällä omat teknologiansa, eikä vain varastamalla meidän", sanoi Applen lakiosaston johtaja (General Counsel) Bruce Sewell Applen lyhyessä, kanteen jättämisestä kertoneessa tiedotteessa.
Applen koko 79-sivuinen dokumentti löytyy liitettynä tämän jutun lopusta. Dokumentissa Apple toteaa, että Nokian aiemman kanteen mainitsemat kymmenen patenttia eivät ole essentiaaleja GSM- ja UMTS-teknologioille, kiistää rikkoneensa niitä ja toteaa ne pätemättömiksi. Jos oikeus katsoo Nokian patentit essentiaaleiksi, eli välttämättömiksi kyseisiä standardeja hyödyntävien laitteiden kehityksessä, on Nokia Applen mukaan epäonnistunut niiden lisensoinnissa oikeudenmukaisen FRAND-patenttikäytännön mukaisesti. Apple myös kertoo, että Nokia olisi halunnut patenteilleen epärealistiset lisensointiehdot, joihin olisi lukeutunut Applen iPhone-patenttien ristiinlisensointi.
Applen mukaan Nokia "valitsi iPhonen kopioinnin". Erityisesti Applen kanne nostaa Nokian patenttirikkomuksista esiin Nokian 5310-, E71- ja N900-laiteet sekä kehittäjätyökalu Carbide.c++:n. Osa patenttirikkomuksista saattaa Applen mukaan kuitenkin koskea kaikkia USB-laitteita, tai kaikkia S60- tai Series 40 -laitteita. Apple syyttää Nokiaa patenttirikkomuksista, jotka liittyvät muun muassa puhelimen liittämiseen tietokoneeseen, suorittimien virransäästöominaisuuksiin (erityisesti N900:n osalta) sekä kosketuspohjaisten käyttöliittymien toteutukseen.
Aiemmin on arvioitu, että Nokia tavoittelisi Applen monikosketuspatenttien lisensointia haasteensa kautta, ja osaltaan myös Applenkin vastakanne suuntaa katseita tähän suuntaan. Kiista kertoo kuitenkin hyvin Nokian ja Applen eroista puhelinvalmistajina: Apple väittää Nokian rikkoneen monia käyttöliittymään liittyviä patentteja, kun Nokia puolestaan syyttää Applea langattoman tiedonsiirron standardeihin liittyvien patenttien rikkomisesta.
Applen tuoretta vastakannetta on suomeksi ansiokkaasti analysoinut muun muassa Ossi Mäntylahti Tietokone.fi-sivuston blogissaan.
Erilaiset vastakanteet ovat yleisiä patenttikiistoissa - molemmat osapuolet yrittävät näin saavuttaa mahdollisimman vahvan neuvotteluaseman itselleen. Nokian ja Applen patenttikiista tullee jatkumaan pitkään, mahdollisesti jopa vuosia. Kiistan lopputulosta on toistaiseksi mahdotonta ennustaa - todennäköistä kuitenkin on, että kiista tullaan lopulta sopimaan oikeuden ulkopuolella.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.