Nokia julkaisi N97:lle puhelimen muistia vapauttavan työkalun

Markus Lehtiniitty
20. joulukuuta, 2009 19:57

Nokia on julkaissut Symbian-puhelinten lippulaivamallilleen N97:lle puhelimen muistia (C:-asema) vapauttavan työkalun. Muistin järjestelijä (englanniksi Memory reorganizer) 1.0 -sovellusta jaetaan N97:stä löytyvän Ohjelmiston päivitys -sovelluksen kautta. Työkalun asentamisen jälkeen se löytyy Sovellukset-valikon alta, josta se täytyy manuaalisesti ajaa. Tehtyään työnsä Muistin järjestelijä poistaa automaattisesti itsensä.
Kokoa itse työkalusovelluksella on 52 kilotavua, ja raporttien mukaan sen ajamisen pitäisi vapauttaa tilaa puhelimen muistista useita megatavuja. Työkalu vapauttaa muistia ilmeisesti siirtämällä kotinäytön widget-pienoissovellukset C:-asemalta E:-asemaan, jossa tilaa riittää.
N97:n sisäisen tallennusmuistin kooksi ilmoitetaan 32 gigatavua, mutta kyseessä on E:-aseman massamuisti - käytännössä siis laitteeseen integroitu eMMC-muistikortti. Puhelimen varsinaista muistia, eli C:-aseman tallennustilaa, on N97:ssä laitteen muihin ominaisuuksiin nähden tarjolla aivan liian vähän. Muistin mahdollinen täyttyminen voi johtaa useisiin erilaisiin ongelmiin sekä sekavaan toimintaan.
Aiemmin N97:n muistiongelmia on yritetty ratkaista jo muun muassa merkittävän 20-sarjan ohjelmistopäivityksen yhteydessä. Tuoreimman muistia vapauttavan työkalun jälkeen muistiongelman suhteen ollaan päästy varmasti jo melko lähelle parasta mahdollista korjausta sekä myös hyväksyttävälle ja käytettävälle tasolle. Tosin malliston lippulaivamallilta sopisi tietenkin odottaa parempaa - tuoreemmassa N97 mini -mallissahan puhelin muistia on tarjolla N97-isoveljeä runsaammin.
Nyt julkaistun Muistin järjestelijä -työkalun pitäisi myös vapauttaa RAM-ajomuistia, mikä on myös ollut N97:n osalta ongelmana, tosin hieman pienemmissä määrin verrattuna tallennusmuistin ongelmaan. Ainakaan kaikilla käyttäjillä RAM-muistin osalta uusi työkalu ei ole kuitenkaan tuonut muutoksia.
Liian pieneen puhelimen muistiin liittyvän ongelman ohella N97:n alkupään tuotantoa piinasivat myös kameran linssinsuojukseen ja GPS-paikannukseen liittyneet ongelmat: linssinsuojus naarmutti linssiä ja GPS-paikannuksen toiminta oli epämääräistä. Tuoreemmista N97-malleista ei näitä ongelmia enää löydy, ja sekä mustalle että valkoiselle väriversiolle on huolloilla saatavilla ongelmien korjaamiseen tarvittavat osat - korjauksethan menevät luonnollisesti takuun piikkiin.
Epävirallisten tietojen mukaan N97:lle olisi odotettavissa myös yleinen ohjelmistopäivitys aivan lähiaikoina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.