Google esitteli Nexus One -superpuhelimen

Kaarlo Räihä
5. tammikuuta, 2010 21:44

Google piti tänään odotetun tapahtuman, jossa se kertasi Android-alustan hyvää menestystarinaa ja julkaisi uuden Nexus One -puhelimen.
Aluksi Google kertoi kaksi vuotta sitten perustetusta Open Handset Alliance -ryhmästä, johon on liittynyt parin vuoden aikana yli 50 jäsentä ja tilaisuuden yhteydessä Google paljasti ryhmän saavan pian 13 uutta jäsentä. Jäsenten lisäksi tärkeässä roolissa ovat Googlen mukaan itse matkapuhelimet, joita on Android-alustan päälle rakennettu 20 kappaletta. Android-puhelimia myy tällä hetkellä maailmalla 59 matkapuhelinoperaattoria 48 maassa ja käyttöjärjestelmä on käännetty 19 eri kielelle.
Viime vuonna Androidista julkaistiin neljää isompaa versiopäivitystä ja Googlen mukaan koko paketti on suunnattu mahdollisimman avoimeksi, jotta se on helpompi kehittäjille, edullisempi kuluttajille sekä mahdollisimman helppo saada nopeasti markkinoille.
Seuraavaksi Google esittelikin illan pihvin, eli odotetun Nexus One -puhelimen, jota kampanjoidaan "Where web meets phone" -lauseella. Googlen mukaan Nexus One kuuluu uuteen puhelinkategoriaan, joka tunnetaan jatkossa Superphones-nimellä.
Kuten aiemmin on jo kerrottu, on Nexus One HTC:n valmistama ja kyseessä on yrityksen seitsemäs Android-puhelin. Myös muut aiemmin kerrotut tekniset tiedot laitteesta pitivät kutinsa, eli kyseessä on mm. 3,7-tuumaisen kapasitiivisen AMOLED-kosketusnäytön (resoluutio 480x800), Snapdragonin, digitaalisen kompassin ja GPS:n omaava puhelin. Laitteen paino on akun kanssa 130 grammaa ja paksuus on 11,5 millimetriä.
Puhelimen akku (1 400 mAH) on vaihdettavissa ja sen luvataan tarjoavan 250-290 tuntia valmiusaikaa, 7-10 tuntia puheaikaa tai 5-6,5 tuntia surffailuaikaa. Videoiden katselua akku kestää puolestaan 7 tuntia ja musiikin kuuntelua 20 tuntia.
Puhelimen takaa löytyy 5 megapikselin kamera LED-salamalla ja pohjasta löytyy liitin telakointia varten. Puhelimesta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja kasa mikrofoneja, joita käytetään melun poistamiseen puhumisen yhteydessä. Puhelimen selkäpuolelta löytyy myös selkeä Google-logo, josta puhelimen tunnistaa ja logon alla on hieman lisätilaa (metallia), johon voi tarvittaessa kaivertaa jotain tunnistettavaa puhelimen personointia varten.
Ohjelmistopuolella tarjolla on Android 2.1, josta löytyvät samat ominaisuudet kuin Motorolan Droidista (meillä Milestone) eli uudistettu Google Maps -navigointi ja integroitu Facebook-tuki sekä lisäksi uusia ominaisuuksia, kuten uudistettu kotinäyttö (3D-efektejä tukevat elävät taustakuvat, 5 muokattavaa kotinäyttöä), uudistetut sää- ja uutiswidgetit, mahdollisuus käyttää 3D-efektejä kuvien katselussa ja puheohjattava haku.
Nexus One maksaa Yhdysvalloissa ilman kytkyjä 529 dollaria ja T-Mobilen kytkynä 179 dollaria. Keväällä puhelinta alkavat myymään myös Vodafone Euroopassa ja Verizon Yhdysvalloissa. Puhelimen ostaminen Google.com/phone-sivuston kautta vaatii Google Checkout -tilin. Yhdysvaltojen lisäksi puhelimia voi ostaa Britanniaan, Singaporeen ja Hong Kongiin. Puhelimen saatavuus tulee laajentumaan myöhemmin, mutta Google ei vielä kertonut tulevia maita tai operaattoreita, eikä tarkempia aikatauluja, mutta sanat "erittäin pian" mainittiin Euroopan yhteydessä.
Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin julkaistaan myös eri mallit, joissa eroina ovat ainakin 3G-verkkojen taajuudet, joten Euroopassa asuvien kuluttajien kannattaa hankkia puhelimesta Eurooppaan suunnattu malli. Googlen edustajan kertoman mukaan puhelimet ovat identtisiä eri markkina-alueilla, joten 3G-verkkojen taajuuksissa ei ole eroja puhelimen myyntipaikan osalta.
Google myös vihjasi, että sen verkkokaupan kautta voisi jatkossa ostaa myös muitakin puhelimia, mutta mitään tarkempaa yhtiö ei tältä osin paljastanut.
Kyselyhetkessä Googlen edustajat kertoivat mm. syyn sille miksi ohjelmat pitää asentaa Android-puhelimen muistiin, joka on piratismi. Kehittäjien elannon turvaaminen muuttuu jatkossa kuitenkin hieman sallivammaksi, kun ohjelmien asentaminen onnistuu muistikorteille, kunhan ne salataan aluksi uudella ohjelmalla. Google ei myöskään estä 3G-yhteyden jakamista WLAN:in kautta, mutta Android 2.1 ei nähtävästi tarjoa suoraa tukea tälle ominaisuudelle, vaan Googlen mukaan se on luvassa myöhemmin. Keskustelua herätti myös monikosketustuki, joka on Googlen edustajien mukaan mietinnän alla ja se saattaa siis ilmaantua laitteeseen tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksen myötä.
Superphones-kategoriaa Google perusteli gigahertsin suorittimella ja gigatavujen tallennustilalla, joiden myötä puhelinkentälle syntyy laitteita, jotka eivät enää sovi älypuhelinten (Smartphones) kategoriaan. Google ei aio myöskään mainostaa uutta puhelintaan, vaan hakujätti luottaa asiassa ihmisten kiinnostukseen ja kaverilta kaverille kommunikointiin.
Googlen lisäksi paikalla oli myös Motorolan edustaja, joka kertoi Droidin saavan pian Android 2.1 -päivityksen, joka tuo Nexus Onen ohjelmistouudistuksia myös Motorolan puhelimeen. Päivitys ilmaantunee pian muidenkin valmistajien Android-laitteisiin, mutta aivan kaikkiin laitteisiin päivitystä ei välttämättä tule. Google vertaa tilannetta tietokonemaailmaan, jossa esim. Windows Vista ei toimi vanhoilla tietokoneilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.