Eastman Kodak haastoi Applen ja RIM:in oikeuteen

Kaarlo Räihä
17. tammikuuta, 2010 10:57

Kameroista ja niihin liittyvästä tekniikasta tunnettu Eastman Kodak haastoi tämän viikon torstaina Yhdysvalloissa sekä Applen että RIM:in (Research in Motion) oikeuteen, koska molemmat yritykset hyödyntävät iPhone- ja BlackBerry-matkapuhelimissa luvatta Kodakin kehittämää tekniikkaa.
Muiden isojen yritysten tavoin Kodak kanteli asiasta lisäksi kansainvälisen kaupan komissiolle eli ITC:lle (International Trade Commission). Kodakin tarkoituksena on tällä tavalla estää heidän tekniikkaa sisältävien tuotteiden tuominen myyntiin Yhdysvaltoihin.
Kodakin mukaan yritysten luvattomasti hyödyntämät patentit koskevat digitaalisia kuvia ja niiden käsittelyä, jota sekä iPhone- että BlackBerry-puhelimet tekevät. Kodakin tarkennuksen mukaan ongelmakohtana on kuvien esikatselu, johon liittyviä patentteja Apple ja RIM eivät ole lisensoineet.
Kodakin patenttiosastoa johtava Laura Quatela kertoi uutistoimisto AP:lle, että Kodak on yrittänyt neuvotella lisensoinnista jo vuosien ajan, mutta sopua ei ole löytynyt. Quatelan mukaan Kodak haluaa molemmilta yrityksiltä oikeudenmukaiset korvaukset, joiden suuruutta ei tosin ole kerrottu julki.
Kodak omistaa yli tuhat digitaaliseen kuvaukseen liittyvää patenttia, ja yritys ansaitsee vuodessa 250-350 miljoonaa dollaria näiden patenttien lisensoinnilla.
Kyseessä ei ole Kodakin ensimmäinen oikeusjuttu puhelinvalmistajia vastaan, vaan viime vuonna se voitti oikeustaistelun Samsungia vastaan, jonka seurauksena yritykset lopulta sopivat kiistansa. Samsungin jutussa kyseessä olivat lisäksi osittain samat patentit kuin Applen ja RIM:in kiistoissa, joten voittajavedossa Kodak on niskan päällä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.