Videolla Nokian Android-puhelin

Kaarlo Räihä
24. tammikuuta, 2010 10:40

Vaikka matkapuhelinjätti Nokia ei suostu hylkäämään Symbian-alustaa, olisivat monet tahot valmiita hankkimaan itselleen Android-järjestelmällä varustetun Nokian puhelimen, jos sellainen tulisi myyntiin. Nyt kaikkien tuunaajien märkä uni näyttää toteutuneen, sillä nokkelat hakkerit ovat toteuttaneet Nokian N900-laitteeseen uuden käynnistyslataajan, jonka avulla laitteeseen voi asentaa sekä Maemo- että Android-järjestelmät.
Videolla N900 käynnistyy Android 1.6 -version kanssa kohtuullisen vauhdikkaasti ottaen huomioon, että kyseessä on pikaisesti kokoon karsittu kokonaisuus. Android 1.6 näyttää reagoivan esim. näppäimistön ja kosketusnäytön syötteisiin, mutta YouTubeen laitetun kommentin perusteella syöttölaitteiden ohjauskoodi kaipaa vielä hiomista. Videolla ei juuri näytetä Androidin toimintaa tai tehdä esim. puhelua, joten todennäköisesti Android ei ole vielä täysin käyttökelpoinen N900:n kanssa, vaan se tarvitsee vielä hieman hienosäätöä ja mahdollisesti laiteajureita ennen kuin se kelpaa tavallisen kuluttajan käyttöön.
Käytettävä käyttöjärjestelmä valitaan tietokoneiden tapaan puhelinta käynnistäessä, ja Androidin sekä Maemon ohella puhelimeen voisi tällä tavalla asentaa helposti muitakin käyttöjärjestelmiä, kuten Ubuntun. Jos käyttöjärjestelmän asennus puhelimeen saataisiin nopeaksi ja vaivattomaksi operaatioksi, voitaisiin puhelimia myydä tietokoneiden tavoin ilman käyttöjärjestelmiä ja kuluttajat voisivat sitten asentaa puhelimeensa haluamansa käyttöjärjestelmän.
Alla "proof of concept" -video, jossa käynnistetään aluksi Maemo ja sitten Android

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.