Apple salli vihdoin 3G-verkkoa hyödyntävät VoIP-sovellukset iPhonelle

Kaarlo Räihä
28. tammikuuta, 2010 22:34

Apple on aikojen saatossa asettanut iPhonen ohjelmistokehitykselle monia rajoitteita, mutta kuluttajien ja ohjelmistokehittäjien onneksi yksi näistä rajoituksista on nyt poissa, kun Apple salli lopultakin 3G-yhteyksien käytön VoIP-sovelluksissa.
Uudistus on mukana uudessa iPhone SDK -kehityspaketissa, ja ensimmäinen sitä hyödyntävä sovellus julkaistiin eilen, kun iCall-sovelluksesta saatiin App Storeen uusi päivitetty versio. Ensimmäisten testien mukaan 3G-yhteyden yli tehdyt VoIP-puhelut pelaavat hyvin.
Aiemmin VoIP-sovellukset (kuten Skype) ovat joutuneet tyytymään WLAN-verkon käyttämiseen, ja tämä seikka on heikentänyt huomattavasti VoIP-ohjelmien käyttöarvoa iPhonella. Rajoituksen uskottiin johtuvan Yhdysvalloissa toimivan matkapuhelinoperaattori AT&T:n toimista, sillä matkapuhelinoperaattorit menettävät VoIP-ohjelmien takia rahojaan, jonka lisäksi VoIP-sovellusten 3G-liikenne olisi joidenkin spekulaatioiden mukaan voinut tukkia AT&T:n verkon kokonaan. AT&T kertoi kuitenkin viime lokakuussa, että sen 3G-verkkoja voi jatkossa käyttää VoIP-puheluihin, joten ominaisuuden puuttuminen ei ollut yksin AT&T:n vika.
Rajoitus raivostutti tiettyjä tahoja viime vuonna niin paljon, että asiasta lähetettiin avoin kirje Yhdysvaltain telehallintovirastolle eli Federal Communications Commissionille (FCC). FCC tutki asiaa yhdessä Googlen Voice-ohjelman hyväksymisen kanssa ilmenneiden epäkohtien kanssa, mutta mitään jatkoseuraamuksia asiasta ei tullut.
Muiden VoIP-sovellusten päivitettyjä versioita nähtäneen App Storessa tulevien päivien aikana. Tähän mennessä ainakin Fring on saanut 3G-päivityksen ja tiettävästi Skypen päivitys olisi jo valmis julkaistavaksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.