Tutkimusyhtiö uskoo Symbianˆ3:n nostavan Nokian nousuun

Ilkka Ketola
30. maaliskuuta, 2010 15:27

Tutkimusyhtiö Trefis povaa Nokian uuden Symbianˆ3-käyttöjärjestelmän (Sˆ3) kääntävän Nokian markkinaosuuden jälleen kasvu-urille myös Yhdysvalloissa. Trefis arvioi, että Nokian markkinaosuus voi uuden houkuttelevan käyttöjärjestelmän myötä nousta kehittyneillä markkinoilla 30 prosenttiin, kun se tämän hetkisten arvioiden mukaan voisi muuten tippua jopa 23 prosenttiin.
Trefisin mukaan erityisesti Yhdysvaltain markkinoille suunnattu Symbianˆ3 vetoaa käyttäjiin paitsi kehittyneillä teknisellä ominaisuuksillaan myös siksi, että sitä hyödyntävien puhelinten hinta on edullisempi kuin kilpailevien Applen ja RIMin laitteilla. Ensimmäisenä Yhdysvaltoihin lanseerattava Sˆ3-puhelin Nokia Nuron maksaa kahden vuoden sopimuksella 70 dollaria (51 eur) ja ilman sopimusta 180 dollaria (133 eur). Esimerkiksi Applen iPhone 3GS maksaa kahden vuoden sopimuksella 199 dollaria (147 eur).
Symbianˆ3:n luvataan parantavan huomattavasti symbian-puhelinten parjattua käytettävyyttä ja käyttöliittymää. Käyttöjärjestelmä tarjoaa myös mm. 4G-valmiuden, OpenGL ES -grafiikkakiihdytysten hyödyntämisen 2D- ja 3D-piirtämisessä, kehittyneemmän muistinhallinan , HDMI-tuen ja uusitun kotinäytön. Sovelluspuolella Nokian laitteiden valttina on ilmainen navigointi.
Suurin osa Nokian markkinoista muodostuu kehittyvistä markkina-alueista, jotka Trefisin arvion mukaan muodostavat 70% yhtiön arvosta. Tämän vuoksi kehittyneiden markkinoiden (Pohjois-Amerikka, Länsi- ja Pohjois-Eurooppa jne.) markkinaosuus ei vaikuta kovin rajusti yhtiön osakkeen arvoon. Esimerkiksi markkinaosuuden palautuminen kehittyneillä markkinoilla 30 prosenttiin nostaisi Nokian osakkeen arvoa vain noin viidellä prosentilla.
Symbianˆ3-puhelinten myynnin on tarkoitus alkaa kesäkuussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.