AppleInsider: näin toimii iPhone OS 4.0:n moniajo

Ilkka Ketola
31. maaliskuuta, 2010 23:31

AppleInsider kertoo saaneensa lisätietoja Applen iPhone OS 4.0:sta, jonka odotetaan tuovan jälleen liudan parannuksia puhelimen ohjelmistoon. Suurin ja kaivatuin uudistus on tuki ohjelmien moniajolle, jonka toteutus AppleInsiderin mukaan muistuttaa Mac OS X:n Expose-toimintoa.
Mac OS X -käyttöjärjestelmän Expose-toiminto tuo tietokoneen ruutuun näkyville kaikkien avoimien ikkunoiden miniatyyrit samanaikaisesti. IPhonessa toiminto aktivoitaisiin napauttamalla kotinäppäintä kahdesti. Koska puhelimen näytössä on tilaa hyvin rajallisesti ja ohjelmat eivät koskaan käytä useampaa kuin yhtä ikkunaa, tulisi ruutuun miniatyyrinäkymien sijaan ohjelmien ikonit. Näin ollen näkymä muistuttaisi siis ulkonäöllisesti Omppu-Tab-näppäinyhdistelmää ja olisi vähemmän Exposen kaltainen kuin esimerkiksi Androidin Helicopter View.
AppleInsider huomauttaa iPhonen nykyisen 3.x-käyttöjärjestelmän olevan jo täysin valmis tukemaan ohjelmien moniajoa, mutta toiminto on estetty keinotekoisin rajoituksin (muilta kuin Applen valitsemilta ohjemilta). Verkkojulkaisu kehuu myös Applen kehittämää järjestelmän sisäistä push-ilmoitustukea, jonka ansiosta ohjelmat voivat ottaa vastaan viestejä, vaikkei ne eivät olisikaan tausta-ajossa. Toiminto säästää akkua ja on kehittäjille yksinkertaisempi toteuttaa.
Uusi 4.0:n esiversio sisälsi AppleInsiderin mukaan lisäksi ainakin kaksi näkyvää pientä uudistusta. Mukana on useiden sähköpostitilien hallintaa helpottava globaali laatikkonäkymä ja mahdollisuus lisätä yksittäisiä kontakteja suoraan puhelimen kotinäkymiin, niin että esimerkiksi äitille tai tyttöystävälle voi kilauttaa suoraan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.