N900:n ylikellotus ei vaadi volttimodeja tai nestemäistä typpeä

Kaarlo Räihä
6. huhtikuuta, 2010 0:04

Vaikka matkapuhelinten ylikellottaminen ei ole yhtä yleistä puuhaa kuin tietokonekomponenttien ylikellottaminen, on matkapuhelinten kellotusrintamalla nähty tänä vuonna useita edistysaskeleita. Yksi näistä tapahtui viime viikolla, kun Nokian N900-puhelimelle julkaistiin muokattuja käyttöjärjestelmiä, joissa ARM Cortex-A8 -suorittimen kellotaajuutta pystyy muuttamaan.
Normaalista N900:n ARM Cortex-A8 toimii 600 megahertsin kellotaajuudella, mutta innokkaimmat kellottajat ehtivät jo rikkoa 1,7 gigahertsin rajan ylimääräisen jäähdytyksen avulla.
Ilman ylimääräistä jäähdytystä suurin vakaa kellotaajuus tuntuu olevan useimmissa puhelimissa 900 megahertsiä, mutta PC-komponenttien tavoin matkapuhelinten suorittimissa näkyy eroja, joten jotkin puhelimet toimivat gigahertsin kellotaajuudella ilman ongelmia.
ARM Cortex-A8 -suorittimen ohella N900:ssa voi nostaa ohjelmallisesti DSP-sirun ja L3-välimuistin kellotaajuutta.
Korkeammista kellotaajuuksista on etua erityisesti emulaattoripelejä pelatessa, ja YouTubesta löytyvän videon perusteella Castlevania: Symphony of the Night -peli on ylikellotuksen myötä lähes pelikelpoinen psx4all-emulaattorilla, kun puhelimen kellotaajuus on korotettu 900 MHz -lukemaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.