Tällainen on Applen iPhone OS 4 (PÄIVITETTY)

Kaarlo Räihä
8. huhtikuuta, 2010 21:01

Apple järjesti tänään odotetun tapahtuman, jossa yritys esitteli tulevan iPhone OS 4 -ohjelmistoalustan uudistuksia.
Tilaisuuden aluksi yrityksen toimitusjohtaja Steve Jobs kertasi lauantaina myyntiin tulleen iPadin hyvää menestystä. Jobsin mukaan Apple on myynyt alle viikossa 450 000 iPadia. E-kirjoja laitteen omistajat ovat hankkineet 600 000 kappaletta ja App Storesta iPadeilla on ladattu 3,5 miljoonaa sovellusta.
Yhteensä App Storen kautta on ladattu 4 miljardia sovellusta ja App Storen valikoimissa on tällä hetkellä 185 000 sovellusta, joista noin 3 500 on tehty ainoastaan iPadille. Tämän jälkeen Jobs esitteli muutamia sovelluksia, jotka voi ladata itselleen App Storesta. Tämän jälkeen hehkutuksessa oli iPhonen murskaava osuus mobiiliselauksen saralla Yhdysvalloissa, jossa 64 prosenttia mobiilisurffauksesta tapahtuu iPhonella.
Seuraavaksi Jobs siirtyi esityksen tärkeimpään osaan eli iPhone OS 4 -järjestelmään. Sen virallinen julkaisu on kesällä (iPadille syksyllä), mutta kehittäjät pääsevät siihen käsiksi tästä päivästä alkaen. Kehittäjille tarjoillaan yli 1 500 uutta rajapintaa, joiden avulla pääsee käsiksi mm. kalenteriin, tekstiviesteihin ja valokuvagalleriaan.
Loppukäyttäjille uusia ominaisuuksia on luvassa 100 kappaletta, ja niihin lukeutuvat mm. Bluetooth-näppäimistöjen tuki, 5x digitaalinen zoom kuvaukseen, kotinäytön taustakuvat, soittolistojen luominen ja tekstiviestien hakeminen.
Isoimmista uudistuksista Jobs mainitsi aluksi moniajon, joka tulee olemaan hänen mukaansa parasta mitä markkinoilla on nähty. Applen ratkaisu ei tyhjennä puhelimen akkua liian vauhdikkaasti ja sen luvataan myös toimivan vauhdikkaasti. Ajossa oleviin ohjelmiin pääsee käsiksi napsauttamalla kotinäppäintä kahdesti, jolloin kaikki ajossa olevat ohjelmat näkyvät kuvakkeina alareunassa.
Ohjelmistokehittäjille tarjolla on seitsemän rajapintaa, joiden avulla omassa sovelluksessa voi tukea moniajoa. Applen esityksessä Pandoran musiikkisovellus jätettiin taustalle soittamaan musiikkia, kun puhelimella tehtiin muuta, joten kyseessä ei ole pelkkä ohjelmien sammuttaminen taustalle. Pandoran kehittäjien mukaan moniajon lisääminen sovellukseen vaati päivän kehitysaikaa, joten mitään monimutkaista nykyisille ohjelmille ei tarvitse tehdä, jos niistä haluaa tehdä moniajoa tukevat versiot.
Toinen moniajosta hyötyvä sovellus on Skype, joka voi jatkossa vastaanottaa puheluita, vaikka sovellus ei ole aktiivisena ajossa. Jos fokus on toisessa ohjelmassa, näytetään käyttäjälle ilmoitus puhelusta, johon voi vastata kosketusnäyttöä painamalla.
Kolmas moniajoesitys koski navigointia, jossa sovellukset voivat neuvoa käyttäjäänsä, vaikka laiteen käyttäjä surffailisi parhaillaan netissä mobiiliselaimella. Paikkatietoja voi jatkossa myös hyödyntää helpommin, jolloin esim. Twitter-posteihin voi helpommin liittää omat paikkatietonsa.
Taustalla olevat ohjelmat voivat lisäksi näyttää erilaisia aikapohjaisia muistutuksia (esim. 10 minuutin päästä tulee TV:stä Salatut Elämät) ja tarvittaessa siirtää tiedostoja taustalla, jolloin esim. kameralla kuvatut kuvat voi jättää taustasiirtoon, kun laitteella tekee jotain muuta.
Toinen suuri uudistus on kansioiden lisääminen käyttöliittymään. Kansioiden myötä asioita voi helposti niputtaa erilaisiin kokonaisuuksiin, jolloin esim. pelit saa lajiteltua yhteen kansioon.
Kolmas suuri uudistus koskee sähköpostisovellusta, joka tukee jatkossa useita sähköpostitilejä aiempaa paremmin, eikä eri tilien välillä tarvitse enää sukkuloida, vaan kaikkien postipalveluiden postit saa näkymään samalle ruudulle. Uusittu postisovellus tukee myös liitetiedostoja, joita voi avata laitteesta löytyvillä sovelluksilla.
Neljäs uudistus on iBooks-sovellus, jolla voi nimensä mukaisesti ostaa ja lukea iTunesin valikoimista löytyviä e-kirjoja. Sovelluksen ilmainen kirja on Nalle Puh ja kirjainmerkit voi luonnollisesti synkronoida kaikkien iLaitteiden välillä.
Viides uudistus on salauksien lisääminen sovelluksiin. Jatkossa ohjelmien säilömät tiedot voi suojata, joka kiinnostaa erityisesti yrityskäyttäjiä. Kommunikointiin liittyviä parannuksia ovat mm. Exchange 2010 -tuki ja mahdollisuus luota SSL VPN -yhteyksiä.
Kuudes uudistus on pelikeskusosio, jonne kootaan jatkossa iPhone OS:n kattava pelivalikoima. Peleihin voi jatkossa lisätä saavutuksia, top-listoja parhaista pelaajista. Lisäksi pelien sosiaaliset ominaisuudet paranevat mm. peliseuran haulla ja paremmilla viestintämahdollisuuksilla.
Seitsemän uudistus on jo aiemmin huomiota saanut iAd-mainosohjelma, jonka avulla sovelluskehittäjät voivat lisätä sovelluksiinsa mainoksia aiempaa helpommin. Applen kaavailujen mukaan ohjelman avulla voidaan näyttää miljardi mainosta päivässä, joten ainakaan mainospaikat eivät lopu heti kesken.
Mainokset voivat sisältää mm. videomateriaalia ja interaktiivisia sovelluksia (HTML5), jotka näytetään suoraan sovelluksessa. Mainokset voivat ohjata kuluttajia esim. App Storeen tai halutulle internet-sivulle sekä neuvoa heille lähimmän jälleenmyyntipisteen. Mainonnasta tulevat rahat jaetaan 60/40 (Ohjelmistokehittäjät/Apple).
Valitettavasti esim. moniajoa ei nähdä iPhone 3G -puhelimella, vaan ainoastaan iPhone 3GS:llä, kolmannen sukupolven iPod toucheilla ja iPadeilla. Vanhemmat laitteet menettävät myös muita iPhone OS 4:n uudistuksia, ja ensimmäisen sukupolven iPhonet ja iPod touchit eivät saa päivitystä lainkaan. iPadeille iPhone OS 4 julkaistaan vasta syksyllä.
Kyselyosiossa Jobs sanoi, että iAd-mainosohjelmassa mainoksia tarkistetaan, joten aivan kaikennäköinen mainonta ei pääse todennäköisesti kuluttajien laitteisiin asti. Apple ei myöskään ole tuomassa laitteisiinsa Java- tai Flash-tukea, joten tältä osin tilanne ei ole muuttumassa.
Moniajo jätettiin Jobsin mukaan pois vanhemmista laitteista laitteistorajoitusten takia, joten tilanne ei tule muuttumaan tulevaisuudessa. Moniajon osalta sovelluksia ei voi sulkea erikseen, vaan käyttöjärjestelmä pitää huolen kaikista ajossa olevista sovelluksista.
Apple ei aio myöskään sallia muista älypuhelinalustoista tuttuja ohjelmien vapaita asennustapoja, koska yritys pelkää pornosovellusten valtaavan muuten laitteet, joten ohjelmat pitää hankkia jatkossakin App Storen kautta.
PÄIVITYS:
Alla videoesittely iPhone OS 4:stä

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.