Huhujen mukaan Apple kaavailee ARM:in ostamista

Kaarlo Räihä
22. huhtikuuta, 2010 21:36

ARM Holdingsin ARM-suorittimet ovat viime vuosien aikana vallanneet älypuhelinten markkinat lähes kokonaan. Älypuhelinmarkkinoiden tulevaisuus tältä osin voi kokea kuitenkin pian suuren muutoksen, sillä yrityksestä on tiettävästi kiinnostunut Apple, joka haluaisi tällä kertaa ostaa ARM:in kokonaan itselleen.
Apple oli mukana perustamassa ARM:ia 1990-luvulla, mutta se myi myöhemmin omistamansa ARM:in osakkeet pois talousvaikeuksien takia. Nyt Applen raha-asiat ovat kuitenkin paremmalla tolalla, ja yritys olisi huhujen mukaan valmis maksamaan ARM:ista kahdeksan miljardia dollaria.
Huhut nostivat välittömästi ARM:in pörssikurssia, mutta ARM:in toimitusjohtaja Warren East ei usko kauppojen syntyvän, sillä Applella menisi todella pitkä aika ennen kuin maksama kauppasumma palautuisi takaisin yrityksen kassaan. ARM:in liikevaihto oli viime vuonna 305 miljoonaa puntaa ja nettotulot olivat hieman päälle 40 miljoonaa puntaa.
Kaupan myötä Applen ei tarvitsisi kuitenkaan enää maksaa lisensointimaksuja iPhoneissa, iPadeissa ja iPodeissa käytettävistä ARM-suorittimista. Lisäksi yritys voisi nostaa lisensointimaksuja, jolloin esim. Nokia, HTC ja LG joutuisivat jatkossa maksamaan enemmän puhelintensa suorittimista tai etsimään itselleen uudet suorittimet, joten Apple voisi vahingoittaa kilpailijoitaan ARM:in hankinnalla taloudellisesti.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.