Steve Jobsin avoin kirje kertoo miksi Flash ei toimi

Kaarlo Räihä
29. huhtikuuta, 2010 17:11

Adoben ja Applen välinen nahistelu Flash-tekniikasta on jälleen jatkunut, ja tällä kertaa sanaisen arkkunsa on avannut Applen toimitusjohtaja Steve Jobs, joka julkaisi asian tiimoilta avoimen kirjeen.
Jobsin mukaan Adoben ja Applen yhteinen historia on pitkä, ja Apple jopa omisti jossain vaiheessa 20 prosenttia Adoben osakkeista. Yrityksillä on kuitenkin nykyään vähän yhteisiä kiinnostuksen kohteita.
Adoben mukaan Flashiä ei ole sallittu iPhoneilla, iPadeilla ja iPod toucheilla, koska sen avulla ohjelmistokehittäjät voisivat ohittaa App Storen kokonaan, jolloin Apple ei voisi enää kontrolloida laitteidensa ohjelmistomarkkinoita. Adoben mukaa Flash on avoin ja Applen toiminta puolestaan hyvin suljettua.
Jobsin mielestä tilanne ei ole kuitenkaan näin. Jobs huomauttaa että kaikki Flashin osat ovat edelleen Adoben hallussa, joten Adobe päättää yksin miten tekniikkaa kehitetään ja mihin hintaan sitä myydään. Jobsin mukaan HTML5, CSS ja JavaScript ovat oikeasti avoimia standardeja, joiden takia Apple tukee niitä. Apple on myös kehittänyt avoimen lähdekoodin WebKit-selainmoottorin, jota käytetään useissa internet-selaimissa, joten yritys tukee tälläkin tavoin avoimia standardeja.
Adoben mukaan Flash on tärkeä lisä useille laitteille, koska sen avulla toimivat useat videopalvelut ja nettipelit. Jobsin mukaan yhä useammat videosivustot tukevat H.264-videoita, joita voi katsella useilla laitteilla, joihin lukeutuvat myös Applen tuotteet. Pelien osalta Jobs ei kiistä Adoben väitettä, mutta Jobs huomauttaa että App Storesta löytyy yli 50 000 peliä, joten Applen laitteiden omistajat eivät jää ilman pelejä.
Kolmantena Flashin ongelmana on tietoturvaan ja vakauteen liittyvät ongelmat. Symantecin mukaan Flash oli tietoturvan osalta yksi viime vuoden huonoimmista tuotteista, jonka lisäksi Jobsin tekstin mukaan suurin osa Mac-koneiden kaatumisista liittyy huonosti toimivaan Flash-laajennokseen. Apple on Jobsin mukaan tehnyt useita vuosia yhteistyötä Adoben kanssa, jotta tilannetta saataisiin parannettua, mutta nähtävästi kaikkea ei voi korjata.
Jobsin mukaan näin huonosti toimivaa ohjelmistokomponenttia ei täten haluta Applen mobiililaitteisiin. Lisäksi Jobs ihmettelee miksi kunnollisen mobiili-Flash-sovelluksen tekeminen ei ole vieläkään onnistunut, sillä Adobe lupasi kunnollista Flash-tukea mobiililaitteille jo viime vuonna, mutta aikataulut ovat jatkuvasti venyneet ja nykyisen suunnitelman mukaan mobiili-Flash saapuu eri laitteille loppuvuoden aikana.
Myöskään Flashin vaikutus akun kestoon ei miellytä Jobsia. Ongelma on erityisen ikävä juuri videotoiston kohdalla, sillä esim. VP6-koodekkia käyttävät videosivustot kuluttajat laitteiden akut nopeasti loppuun, koska näiden videoiden purkamiseen ei ole kehitetty rautatason purkutukea, jolloin niiden purkaminen pitää suorittaa laitteiden suorittimilla.
Käytettävyyden kannalta Flashin suurin ongelma on Jobsin mielestä hiiri. Flash suunniteltiin alun perin käytettäväksi tietokoneen kanssa hiiren kera, joten se ei sovellu kovin hyvin kosketusnäyttöjen kanssa käytettäväksi. Monissa Flash peleissä tietyt objektit seuraavat esim. hiiren kursoria, joten niiden pelaaminen kosketusnäytöllä ei onnistu kovin kivuttomasti, koska sormea pitäisi pitää näytöllä käytännössä jatkuvasti, jolloin muiden painalluksien tekeminen olisi hankalaa.
Tämän seurauksena monet Flash-pelit pitää toteuttaa kokonaan uudelleen, jotta ne toimisivat kosketusnäyttöjen kera. Jobsin mielestä kehittäjät voivat sitten samalla kertaa siirtyä HTML5-, CSS- ja JavaScript-tekniikoihin, jolloin peli toimii jatkossa suuremmalla laitekannalla.
Pahin ongelma Jobsin mukaan on kuitenkin pienimmän yhteisen nimittäjän käyttäminen, jonka myötä Flash-ohjelmia tekevät eivät saa käyttöönsä alustan uusimpia ominaisuuksia. Adobe haluaa tehdä ohjelmien ajamisen mahdollisimman helpoksi useilla eri alustoilla, mutta samalla kehittäjien käytössä olevat keinot rajoittuvat heikoimman lenkin mukaan. Tämän takia Apple ei halua Flash-sovelluksia laitteisiinsa, koska ne eivät pystyisi tarjoamaan samoja kehittyneitä ja innovatiivisia ominaisuuksia kuin nykyisen App Storen kautta hankittavat sovellukset.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.