Intelin matkapuhelinratkaisut esiteltiin

Kaarlo Räihä
7. toukokuuta, 2010 10:48

Työasemien ja palvelimien puolella Intel on selvä markkinajohtaja suoritinmyynneissä, mutta matkapuhelinpuolella tilanne on toinen. ARM:in markkinajohtajuus älypuhelinten puolella on kuitenkin saamassa ensimmäistä kertaa todellisen haastajan, sillä Intel on vihdoin tuomassa markkinoille omat Moorestown-alustat ja Atom Z6XX -suorittimet.
Ensimmäisen kerran Intel mainitsi uusista laitteista jo vuonna 2007, mutta nähtävästi kehitystyössä on ollut omia haasteita, sillä prototyyppejä yritys esitteli lehdistölle vasta tällä viikolla. Pitkään kestänyt kehitystyö on kuitenkin tuottanut ainakin speksien valossa hyvää tulosta, sillä Intelin luomukset tarjoavat sekä hyvää suorituskykyä että toimivia virransäästöominaisuuksia.
Atom Z6xx-prosessorit kulkevat Lincroft-koodinimellä ja ne ovat valmistettu 45nm tekniikalla. Niiden käskykanta on x86-yhteensopiva, ja suorittimen lisäksi samalta lastulta löytyvät OpenGL ES 2.0-, OpenVG 1.0- ja DirectX 9.L -rajapintoja tukeva näytönohjain, videon pakkaamiseen ja purkamiseen tarkoitetut laskentayksiköt sekä muistiohjain (tuettuna DDR2-800- ja LPDDR1-400-muistit).
Langwell-nimellä kulkeva oheislaitepiiri tukee suoraan mm. kameroita, USB 2.0- ja HDMI-liitäntöjä sekä SSD-asemia. Se tukee myös rautakiihdytettyä salausta ja äänenkäsittelyä. Briertown-piiri vastaa puolestaan kosketusnäytön käsittelystä ja virranhallinnasta.
Intelin mukaan näiden komponenttien avulla toteutettava älypuhelin, joka toimii 1,5 GHz -kellotaajuudella, kuluttaa idle-tilassa sähköä 21-23 milliwattia (ARM:in 1 GHz Snapdragon kuluttaa 25 milliwattia). Musiikin kuuntelu nostaa kulutuksen 120 milliwattiin, WLAN-surffailu tai 1080p-videon toistaminen 1,1 wattiin, 2G-verkon puhelut 550 milliwattiin ja 3G-puhelut 1,2 wattiin. Tällöin 1500 mAh -akulla saisi valmiusaikaa noin 10 päivää, musiikin kuunteluaikaa 2 päivää, teräväpiirtovideoita voisi toistaa 5 tuntia, 2G-puheluita voisi tehdä 8-10 tunnin verran ja 3G-puheluita 4-5 tunnin verran.
Suorituskykyä on testien mukaan tarjolla runsaasti ja mm. Quake 3 -peli toimii 100 FPS -ruudunpäivitysnopeudella, JavaScript-nopeutta mittaavassa SunSpider-testissä päästään 2 sekunnin aikaan (1 GHz Snapdragonin vastaava vertailuaika on noin 10 sekuntia). Vielä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, että kuinka nopeasti laitteen akku tyhjentyy esim. Quake 3:a pelatessa.
Ensimmäiset Moorestownia ja Atom Z6XX:sta hyödyntävät laitteet tulevat markkinoille vuoden toisen puoliskon aikana. Mitään tarkempaa tietoa julkaistavista laitteista Intel ei kuitenkaan kertonut.
Ensi vuonna Intelin on tarkoitus julkaista parannettu Medfield-alusta, jossa siirrytään 32nm -valmistustekniikkaan. Samalla Intel yhdistää ARM:in tapaan kaikki piirit samaan pakettiin, joten luvassa pitäisi olla Moorestownia virtapihimpi tuote.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.