Uusi Android esiteltiin Googlen I/O:ssa

Kaarlo Räihä
20. toukokuuta, 2010 19:22

Googlen I/O-tapahtuman toinen päivä käynnistyi tänään San Franciscossa, ja puheenaiheena olivat mm. Android ja Google TV.
Tilaisuus aloitettiin Androidilla, joka on saavuttanut Googlen mukaan 18 kuukaudessa paljon. Android-laitteita valmistavia yrityksiä on 21 ja nykyään Android-laitteita aktivoidaan päivittäin 100 000 kappaletta. Android Marketin ohjelmistotarjonnasta löytyy yli 50 000 ohjelmaa.
Ensimmäinen julkaisu oli odotetusti Android 2.2, joka tunnetaan Froyona. Sen yksi suurimmista suorituskykyyn liittyvistä parannuksista koskee ennakkotietojen mukaisesti Dalvik-virtuaalikonetta, jonka saamat JIT-käännösparannukset nopeuttavat olemassa olevia ohjelmia jopa viisinkertaisesti. Toinen merkittävä muutos on yrityksille suunnattu rajapinta, jonka avulla puhelimia voi paremmin etäkäyttää ja tarvittaessa pyyhkiä varastetun puhelimen tiedot, jotta ne eivät päädy vääriin käsiin. Kehittäjät voivat esim. käynnistää puhelimen navigointiohjelman etäkäyttöisesti tietokoneen selaimen avulla, kunhan selaimeen on asennettu sopiva selainlaajennus.
Android 2.2:n myötä Android-laitteista voi luoda langattomia tukiasemia. Android-laitteissa oleva 3G-yhteys voidaan jakaa muille laitteille WLAN-verkon kautta tai käyttää puhelinta USB-modeemina.
Selaimen osalta tuetaan jatkossa mm. kameran ja kiihtyvyysanturin datan käyttöä, joten esim. Google Maps voi kääntää karttaa oman kääntymisen myötä. Android 2.2 parantaa myös selaimen Javascript-nopeutta, ja esim. Nexus One päihittää Sunspider-testissä iPadin Froyon avulla.
Monille selaimen tärkein lisäys on kuitenkin Flash 10.1-tuki, joka mahdollistaa monien Flash-sivujen ja ohjelmien käyttämisen Android 2.2 -laitteissa.
Google on lisännyt Androidin puheentunnistukseen uusia kieliä, ja jatkossa mm. japania puhuvat henkilöt voivat hyödyntää puhehakuja. Lisäksi ohjelmia voi käynnistää puhumalla, jolloin esim. Camera-sanaa hokemalla voi käynnistää kuvausohjelman. Puhetta voi myös kääntää toiselle kielelle, jolloin puhelin toimii tarvittaessa universaalina tulkkina (kielituki on rajoitettu).
Android-ohjelmien päivittäminen ja asentaminen helpottuu Android 2.2:n myötä, sillä ohjelmia voi asentaa jatkossa SD-muistikorteille ja kaikki laitteeseen asennetut ohjelmat voi päivittää Android Marketilta löytyvän Update All -napin avulla. Ohjelmistokehittäjille tarjotaan myös automaattisesta päivitystoimintoa, jonka myötä kuluttajien ei tarvitse enää päivittää ohjelmia Android Marketin kautta, vaan ohjelmat päivittävät tarvittaessa itsensä automaattisesti.
Kehittäjiä on muistettu myös erillisellä bugiraportointinapilla, jonka avulla ohjelmien käyttäjät voivat lähettää kehittäjille tarkkoja bugiraportteja, jos ohjelma kaatuu kesken käytön.
Synkronointia ajatellen Android 2.2 mahdollistaa ohjelmien asentamisen suoraan tietokoneen selaimesta ja lisäksi tiedostoja voi synkronoida langattomasti. Tietokoneelta löytyviä musiikkitiedostoja voi myös streamata suoraan Android 2.2 -laitteille, joten koko musiikkikirjastoa ei tarvitse enää siirtää puhelimeen, vaan halutut kappaleet voi suoratoistaa verkon kautta.
Mainosrahoitteisia Android-ohjelmia varten Google on luonut Applen iAd-ratkaisua muistuttavan paketin, jonka myötä mainoksiin saadaan helposti esim. videoita ja mahdollisuus etsiä lähimpiä jälleenmyyntipisteitä.
Paikalle tulleita ihmisiä lahjottiin avokätisesti, ja kaikki paikalle olleet saivat ilmaiseksi oman Sprint HTC Evo 4G -puhelimen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.