Pula kännykkänumeroista pötyä

Matti Robinson
21. toukokuuta, 2010 16:31

TeliaSonera pelkää matkapuhelimiin tarkoitettujen numeroiden loppumista, mikäli numeron sulkemisen jälkeistä karenssiaikaa pidennetään. Nykyisellään operaattorit pitävät numeron suljettuna kolme kuukautta ennen liittämistä uuteen matkapuhelinliittymään. Tällä pyritään estämään vikapuhelut ja -viestit, joita ihmiset ovat saaneet otettuaan käyttöön uuden numeron. Viestintävirasto kieltää numeroiden loppumisen, sillä numeroiden määrää voidaan lisätä vaikka saman tien, kertoo Taloussanomat.
Matkapuhelinoperaattoreiden etujärjestön Ficomin lakimies Marko Lahtinen kertoi Turun Sanomille, että karenssiaikaa on ehdotettu kasvatettavaksi kuuteen kuukauteen. TeliaSoneran mukaan nykyiselläänkin on tiukkaa numeroiden kanssa ja kuusi kuukautta karenssia hankaloittaa tilannetta entisestään.
Numeroita menee nykyisin tavallisten matkapuhelinliittymien lisäksi paljon erityisesti prepaid- ja mokkulaliittymiin. Prepaid-liittymät myyvät tasaiseen tahtiin, joten ne ovat helposti tasapainossa, mutta mokkulaliittymien myynti on kasvanut hurjasti, TeliaSoneran asiakaspalvelujohtaja Esa Kling kertoi Taloussanomille.
Viestintävirasto puolestaan kiistää numeropulan. Jokaisen kolmenumeroisen etuliitteen alla on tarjolla kymmenen miljoonaa eri numeroa. Osa numeroavaruudesta on tosin varattu muun muassa suuryrityksille, mutta Viestintävirastosta kerrotaan, että operaattorit voivat lisätä numeroita esimerkiksi uusilla etuliitteillä, joista tarjolla on esimerkiksi 047 ja 048. Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Pekka Sillanmäki kertoi Taloussanomille, että mikäli tarvetta todella on, niin operaattorit voivat ottaa käyttöön vaikka kahdeksannen numeron, joka kymmenkertaistaa numeroiden määrän teoreettiseen 100 miljoonaan.
Kyse on Sillanmäen mukaan rahasta. Operaattorit pyrkivät pärjäämään mahdollisimman pienellä määrällä numeroita, jolloin kustannukset pysyvät kurissa. TeliaSonerasta kuitenkin vakuutetaan, että mikäli uudet säädökset tulevat voimaan, niitä ollaan valmiita noudattamaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.