Apple WWDC 2010 - iPhone 4 julkaistiin

Kaarlo Räihä
7. kesäkuuta, 2010 20:32

Kesäkuun yksi odotetuimmista tapahtumista matkapuhelinrintamalla on luonnollisesti Applen Worldwide Developers Conference 2010, joka käynnistyi tänään San Franciscossa.
Tapahtuman aluksi Applen toimitusjohtaja Steve Jobs kiitti kaikkia paikallaolijoita, ja tapahtuman liput myytiin loppuun kahdeksassa päivässä. Ensimmäinen varsinainen asia oli iPadin hyvä menestys, jota hehkutettiin uutisvideoiden ja käyttäjiltä tulleiden palautteiden avulla. iPadille on saatavissa jo 8 500 omaa sovellusta ja yhteensä iPadien omistajat ovat ladanneet laitteilleen 35 miljoonaa sovellusta (keskimäärin iPadille on siis ladattu 17 sovellusta). Parhaiten sovellusten kehittäjät ansaitsevat myös runsaasti rahaa App Storen avulla.
Ohjelmien lisäksi iPadien omistajat ovat kiinnostuneet e-kirjoista, joita on myyty yli viisi miljoona kappaletta laitteiden omistajille Applen iBookstoren kautta. iPadille on luvassa myös ohjelmistopäivitys, jonka avulla PDF-kirjoja voi lukea jatkossa samalla iBooks-sovelluksella.
App Storeen lähetetään Jobsin mukaan joka viikko 15 000 uutta sovellusta, joista 95 prosenttia ilmaantuu myyntiin viikon sisällä. Ohjelmien hylkäämisen syyt ovat useimmiten kaatuvat ohjelmat, omien luvattomien rajapintojen käyttäminen ja vääriä lupauksia antavat ohjelmat. Ohjelmia App Storesta on ladattu tähän mennessä yli 5 miljardia ja ohjelmistokehittäjille App Store on tuonut tähän mennessä yli miljardi dollaria rahaa.
Suurista firmoista omia sovelluksiaan kehuivat eBay-verkkohuutokauppa ja Netflix-videopalvelu, jonka katseluohjelmasta julkaistaan kesän aikana iPhone-versio iPad-version rinnalle.
Pelien puolelta Zynga kertoi julkaisevansa Facebookista tutun Farmville-pelin iPhoneille kesäkuun lopulla, joten Facebookin suosituin peli toimii pian Flash-vapaillakin laitteilla. Activision esitteli tilaisuudessa iPhoneille ja iPadeille tarkoitettua Guitar Heroa, jonka voi ostaa itselleen App Storesta.
Markkinaosuuksien puolelta Jobs mehusteli Nielsenin tutkimuksella, jonka mukaan iPhone on älypuhelinten markkinaosuudessa toisena Yhdysvalloissa RIM:in jälkeen.
Illan pihvi tuli tämän jälkeen, kun Jobs esitteli iPhone 4:n, joka tarjoaa yli 100 uutta ominaisuutta. Jobs keskittyi esityksessään erityisesti uudistettuun ulkonäköön, josta painotettiin laitteessa käytettyä ruostumatonta terästä ja puhelimen paksuutta, joka on vain 9,3 mm eli 24 prosenttia ohuempi kuin iPhone 3GS (ohuin älypuhelin markkinoilla). Puhelimen fyysiset mitat ovat 115,2x58,6x9,3 mm ja painoa sillä on 137 grammaa.
Rautapuolen suurempia ulkoisia uudistuksia ovat mm. etupuolelta löytyvä toinen kamera (videopuheluita varten), taakse ilmaantunut LED-salamavalo ja 3,5-tuumaisen näytön (Apple kutsuu näyttöä Retina-näytöksi ihmissilmän verkkokalvon mukaan) nelinkertaistunut resoluutio (960x640), joka parantaa tekstin luettavuutta. Vertailukuvien perusteella uusi IPS-tekniikalla toteutettu näyttö avaa uusia mahdollisuuksia myös kuvien katseluun. Resoluution lisäksi myös näytön kontrasti on parantunut nelinkertaiseksi (800:1).
Sisuskaluista muutoksia on tapahtunut myös runsaasti, joista odotetuin on iPadista tuttu A4-suoritin. iPhone 4 ei myöskään kelpuuta kuin Micro-SIM-kortteja, joten leikkureille tulee käyttöä.
Valmiusajaksi luurille luvataan 300 tuntia, 3G-puheaikaa 7 tuntia, surffailuaikaa 3G-verkossa 6 tuntia ja WLAN-verkossa 10 tuntia. Flash-muistia on maksimissaan 32 gigatavua. Langattomista yhteyksistä tuetaan WLAN:in 802.11n-standardia, 3G:n osalta HSDPA:ta (850, 900, 1900, 2100 MHz) ja Bluetoothin 2.1-versiota EDR-tuella.
Uutena sensorina puhelimessa on Wiin Motion Plus -lisukkeesta tuttu gyroskooppi, jonka avulla Jobs pelasi jenga-peliä. Vanhoista tutuista mukana ovat GPS, kompassi, valoanturi, kiihtyvyysanturi ja läheisyysanturi.
Uudistettu kamera on 5 megapikselin mallia ja sillä voi kuvata 720p-resoluution videota 30 FPS -nopeudella. Videoiden editoimista varten iPhone 4:lle voi ostaa App Storesta iMovie-sovelluksen, jolla voi työstää omia lyhytelokuvia.
Ohjelmistopuolen osalta iPhone OS 4 -nimettiin iOS 4:ksi, koska kyseinen ohjelmistoalusta ei rajoitu pelkästään puhelimiin (IOS-nimi on tosin jo käytössä verkkolaitteita valmistavalla Ciscolla). Jobs myös esitteli iOS 4:n moniajoa kuuntelemalla musiikkia Pandora-sovelluksella, lukemalla sähköpostia ja surffaamalla samanaikaisesti.
iPhone 4:n oletushakukone on aiempien mallien tapaan Google, mutta Apple on lisännyt mukaan parannetut Yahoon ja Bingin haut.
Apple mainitsi tähän väliin, että yrityksen sadas miljoonas iOS-laite myydään vielä tämän kuun aikana.
Seuraavaksi Jobs esitteli iBook-sovelluksen iPhone- ja iPod touch -versioita, jotka tuovat iPad-version tapaan PDF-tuet kyseisille laitteille.
Jobs muistutti myös ohjelmistokehittäjiä yrityksen iAdista, jonka avulla mainosrahoitteisten iOS-sovellusten tekeminen on aiempaa helpompaa. Kuluttajille tämä tarkoittaa Jobsin mukaan enemmän ilmaisia ja edullisia sovelluksia (mainostajat ovat ostaneet mainostilaa jo 60 miljoonan dollarin edestä). Mainostajat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan ja mm. Nissan, Citi, Unilever, AT&T, Chanel, GE, Liberty Mutual, State Farm, Geico, Campbells, Sears, JC Penny, Target, Best Buy, Direct TV, TBS sekä Disney ovat jo työstämässä omia iAd-mainoksia. Nissan on mennyt kampanjassaan jopa niin pitkälle, että yrityksen tulevan LEAF-sähköauton voi ennakkovarata vain iOS-mainoksen kautta. iAd käynnistyy toden teolla heinäkuun ensimmäinen päivä, kun mainosohjelma aukeaa kaikille iOS 4 -laitteille.
Ohjelmistopuolen viimeinen suuri esittely liittyi iPhone 4:n videopuheluihin, joita Jobs esitteli Jony Iven kanssa. FaceTime-sovelluksen avulla videopuhelut onnistuvat WLAN-verkoissa, mutta 3G-videopuhelut eivät onnistu. Tämä tilanne muuttuu kuitenkin tulevaisuudessa, mutta ainakin tämän vuoden ajan FaceTime tukee vain WLAN-puheluita. Ominaisuutta mainostettiin mm. viittomakielisellä videopuhelulla.
Apple on luvannut avata kyseisen videopuhelustandardin kaikille. Pohjana siinä ovat mm. olemassa olevat SIP-, H.264- ja RTP-standardit.
iPhone 4 tulee myyntiin valkoisen ja mustan värisenä. 16 gigatavun mallista pitää pulittaa Yhdysvalloissa 199 dollaria ja 32 gigatavun mallista 299 dollaria. Myyntiin uutukaiset tulevat tämän kuun 24. päivä ja ennakkotilauksia otetaan vastaan ensi viikon tiistaista alkaen. Aluksi laitetta nähdään Yhdysvaltojen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Britanniassa ja Japanissa. Heinäkuussa luvassa on lisää maita, mutta ainakaan vielä Sonera ei ole lisännyt iPhone 4:ää valikoimiinsa, joten Suomen julkaisu ja mahdollinen hintataso ovat tällä hetkellä kysymysmerkkejä.
Puhelimen suojaamista varten Apple tuo myyntiin pirteästi väritettyjä Bumper-koteloita. iPhone 4:n saa liitettyä myös televisioon tai monitoriin VGA-liitännän avulla, kunhan puhelimen kaveriksi hankkii yhteensopivan kaapelin.
iOS 4 -päivitys julkaistaan 21. päivä ja se on ilmainen. Tuetut laitteet ovat iPhone 3GS, iPhone 3G ja uudemmat iPod touchit.
Alla kuvia iPhone 4:stä

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.