Älypuhelinten Flash 10.1 valmis - Android 2.2 sai ohjelman ensimmäiseksi

Kaarlo Räihä
22. kesäkuuta, 2010 12:20

Adobe on lopulta saanut valmiiksi useampaan kertaan venyneen urakan, kun yritys ilmoitti tänään saaneensa valmiiksi mobiililaitteille tarkoitetun Flash 10.1 -ohjelmiston.
Flash 10.1:n laitetuki mobiilimarkkinoilla on kuitenkin alkuun varsin kehno, sillä sovelluksen voi ladata tällä hetkellä ainoastaan Android 2.2:lla varustettuihin laitteisiin, joita edustaa tällä hetkellä lähinnä Nexus One -puhelin. Adoben mukaan todennäköisesti ainakin Dellin Streak, Samsungin Galaxy S HTC:n Evo, Desire ja Incredible sekä Motorolan DROID ja Milestone saavat jossain vaiheessa Froyo-päivitykset, jolloin niissä voi käyttää Android Marketilta löytyvää Flash 10.1 -sovellusta.
Tiedotteen mukaan Flash 10.1 saapuu tulevien kuukausien aikana myös BlackBerry-, webOS-, LiMo-, MeeGo-, Symbian OS- ja tuleville Windows Phone -järjestelmille, mutta Adoben tiedotteessa ei mainita yhtään laitetta nimeltä, joten nykyisten matkapuhelinten Flash 10.1 -tuki on edelleen suuri kysymysmerkki. Listalta ei löydy Applen iOS -ohjelmistoalustaa tai Samsungin Badaa, mutta Adobe on vahvistanut neuvottelevansa Samsungin kanssa mahdollisesta Bada-tuesta.
Adoben mukaan uusia Flash 10.1 -yhteensopivia laitteita nähdään enemmän markkinoilla viimeistään tammikuussa, jolloin järjestettävillä CES-messuilla pitäisi olla esillä tällaisia laitteita ja yrityksen ennusteiden mukaan vuonna 2012 puolet älypuhelimista sisältää Flash 10.1 -tuen. Virallisesti tuetut laitealustat ovat ARM11, Cortex A8, Cortex A9, Atom, Tegra ja Snapdragon, joten ainakin teoriassa Flash 10.1:n saisi toimimaan monilla nykyisillä älypuhelimilla.
Flash 10.1 tuo aiempiin Flash-versioihin verrattuna useita parannuksia, kuten mm. tuki monikosketusnäytöille ja H.264-videoiden rautapurkamiselle puhelimen oman purkupiirin avulla. Mobiililaitteille tarkoitettu Flash 10.1 ei toista aivan kaikkea Flash-sisältöä oikein, joten sen kanssa saattaa esiintyä joitain ongelmia tiettyjen verkkosivustojen kanssa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.