Symbian-Guru iskee hanskat tiskiin Nokian ja Symbianin mokailujen takia

Kaarlo Räihä
1. heinäkuuta, 2010 22:34

Symbian-alusta on menettänyt tänään yhden merkittävän tukijan, kun Symbian-Guru.com-sivuston pyörittäjät ilmoittivat lopettavansa sivuston päivittämisen, koska Nokia ja Symbian-säätiö eivät enää tarjoa käyttäjilleen mitä nämä haluavat.
Symbian-Guru.comin viimeisessä artikkelissa sekä Ricky Cadden että Rita El Khoury kritisoivat voimakkaasti Nokian ja Symbianin heikkouksia, joiden takia toiminta loppuu. Pitkässä vuodatuksessaan Cadden haukkuu mm. Nokian N97-puhelimen täysin paskaksi laitteeksi, joka tappoi lopulta hänen koko kiinnostuksensa Symbian-alustaan.
N97 saa paheksuntaa mm. linssinsuojuksen ongelmista, keskeneräisestä ohjelmistosta ja huonosti toimivasta GPS-moduulista.
Cadden harkitsi aluksi tulevan N8-puhelimen ostamista, mutta N97:n jättämä huono jälkimaku johti lopulta siihen, että Cadden tilasi itselleen Nexus One -puhelimen. Caddenin mukaan Nokian älypuhelinten suurimmat ongelmat ovat hitaat suorittimet, muistin vähyys ja pienet akut. Cadden uskoo samojen ongelmien vaivaavan myös tulevaa N8-puhelinta, sillä myös N97:n ennakkoarviot olivat monien sivustojen osalta positiivisia, mutta valmis tuote ei kuitenkaan vastannut näitä odotuksia.
Symbian-alusta saa Caddenilta eniten haukkuja huonosta ohjelmistotarjonnasta, sillä esim. virallisia Dropbox, Pandora, Last.FM ja Twitter-ohjelmia ei ole julkaistu Symbianille lainkaan. Lisäksi alustan muokattavuus on huonompi kuin esim. Androidin ja risuja osakseen saa myös toimivan sovelluskaupan puute.
Cadden huomioi myös Nokian heikon markkinoinnin Yhdysvalloissa, jonka takia monet operaattorit pitävät valikoimissaan vain halvempia puhelimia. Tämän takia Cadden uskoo sekä Nokian että Symbianin häviävän pian Yhdysvaltojen markkinoilta. Lisäksi Caddenin lähipiiriin kuuluvat henkilöt ovat hiljalleen luopuneet Nokialaisista, ja nyt he käyttävät pääsääntöisesti Android-puhelimia, joten Cadden ei ole yksi mielipiteidensä kanssa.
Caddenin mukaan Nokian pitäisi vähitellen herätä todellisuuteen, jossa markkinajohtajuus älypuhelinten osalta on menetetty muille firmoille. Puhelinten lisäksi Nokian panostus Ovi-palveluihin on Caddenin mielestä onnetonta, josta paras esimerkki on se, etteivät edes Nokian omat työntekijät käytä Ovi-palveluita.
Cadden kertoo vinkkinä Symbian-säätiölle, että heidän pitäisi etsiä uusia laitevalmistaja, joka tekee heille todellisen lippulaivalaitteen, koska Nokia ei pysty siihen. Cadden ehdottaa itse yhteydenottoa HTC:n suuntaan.
Cadden ehti toimia Symbian-Gurun parissa kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ajan. Lopettamispäätös on pyörinyt hänen mielessään jo muutaman kuukauden ajan, mutta hän on aiemmin antanut Nokialle hieman armoa. Nokia ei ole kuitenkaan parantanut otettaan, joten Caddenille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa sivuston päivittäminen.
El Khouryn mukaan Nokian paras Symbian-laite oli E71, jonka jälkeen Nokian puhelinten taso on mennyt alaspäin. Nykyään El Khouryn käytössä on N97 Mini, joka saa negatiivista palautetta hitautensa ja ruman käyttöliittymänsä takia. El Khouryn arvioiden mukaan olisi nopeampi lentää Teksasiin juttelemaan Caddenin kanssa kuin yrittää keskustella hänen kanssaan puhelimen Nokia Messaging -sovelluksella.
Symbrian-Gurun lisäksi Symbianin ovat hylänneet ainakin ohjelmistoja kehittävät Epocrates, Lexi-Comp, Medscape ja Vidal, jotka eivät julkaise alustalle lainkaan ohjelmiaan. El Khouryn mukaan Nokian suuri markkinaosuus on mennyt täysin hukkaan, koska ohjelmistokehittäjät eivät ole tuottaneet sovelluksia Symbian-laitteille. Hyötyohjelmien lisäksi sama ongelma vaivaa pelejä, joita ei ole saatavilla riittävästi.
Erityisesti Androidin ja iPhonen nopea kehitystyö saa kiitosta El Khouryltä. iPhonen käyttäjäksi El Khoury ei aio kuitenkaan siirtyä, mutta QWERTY-näppäimistöllä varustettu Android-puhelin kiinnostaa häntä niin paljon, että Symbian ja Nokia voivat pian jäädä unholaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.