Nokia-johtaja: MeeGo-tuote tänä vuonna, tablet-laitteiden tilanne seurannassa

Kaarlo Räihä
7. elokuuta, 2010 13:06

Nokian tulevaisuuden suunnitelmista on valui eilen julki monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kun Engadget-verkkojulkaisu pääsi haastattelemaan Nokian Services-yksikön johtajaa Niklas Savanderia.
Keskustelun ensimmäinen puhelimiin liittyvä aihe oli tällä neljänneksellä julkaistava Nokia N8, joka ei Savanderin mukaan sijoitu aivan älypuhelimien high end -ryhmään, vaan hieman sen alapuolelle. Nokian selvitysten mukaan tämä älypuhelinten segmentti on kuluttajien keskuudessa erittäin suuressa suosiossa, ja varovaisten arvioiden mukaan Nokia aikoo toimittaa tälle kohderyhmälle ainakin 50 miljoonaa Symbian-laitetta.
Nokia ei ole vielä kertonut keiden operaattoreiden kautta se aikoo myydä N8-puhelimia Yhdysvalloissa. Savanderin mukaan älypuhelinmarkkinoiden suuruus Yhdysvalloissa on kasvanut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Tilanne muistuttaa Savanderin mielestä Etelä-Koreaa ja Japania, joissa lähes kaikki puhelimet myydään matkapuhelinoperaattoreiden kautta. Tämän takia Nokian uusien puhelimien on sekä miellytettävä kuluttajia että sovittava paikallisten operaattoreiden tarjontaan, jotta ne käyvät kaupaksi.
MeeGon osalta Nokia tähtää high end -puhelimiin ja Savander lupasi tälle vuodelle tuotejulkistusta. Tarkempaa ajankohtaa Savander ei kertonut, mutta työn alla on kuulemma useampi MeeGo-tuote, joten lisää tuotejulkaisuja tapahtunee ensi vuoden puolella.
MeeGo-tablettia Nokia ei kuitenkaan ole työstämässä tällä hetkellä, eikä myöskään mitään muita tablet-laitteita, vaikka jotkin lähteet ovat näin spekuloineet. Savanderin mukaan tablet-laitteiden markkinat ovat tällä hetkellä todella ruuhkaiset, ja pian markkinoille on luvassa mm. Android-, MeeGo- ja Windows-käyttöjärjestelmillä varustettuja laitteita eri valmistajilta. Nokia aikoo seurata markkinoiden kehittymistä, mutta toistaiseksi suunnitelmia tablet-laitteiden osalta ei ole tehty, joten Nokian mahdollista uutta tablet-laitetta ei nähdä markkinoilla ainakaan vielä tämän vuoden aikana.
Kannettavien tietokoneiden markkinoille uusia tuotteita saattaa kuitenkin olla pian luvassa, sillä Savanderin mukaan uutta tuotetta työstetään ja tarkempia tietoja julkaistaan myöhemmin. Savander myönsi myös Booklet 3G -minikannettavan hinnoittelun olleen liian korkea, joten seuraava malli on toivottavasti hieman edullisempi.
Nokian Android-tuotteita odottaville kuluttajille Savander kertoi odotetusti, ettei Nokia aio tehdä Android-ohjelmistoalustalla varustettuja tuotteita. Tämä päätös ei kuitenkaan liity Androidin teknisiin ratkaisuihin, vaan Googleen, jonka käsiin Nokia ei halua luovuttaa Androidin myötä tulevaisuuttaan. Savanderin mukaan Nokian hallussa on 40 prosentin osuus älypuhelimissa, joten yrityksellä pitää olla päätäntävaltaa ohjelmistoalustan kohdalla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.