Näin hyvin toimii Flash iPhone 4 -puhelimessa

Kaarlo Räihä
9. elokuuta, 2010 10:45

Applen ja Adoben välinen kiistely Flash-selainlaajennuksen sopivuudesta mobiililaitteisiin ei ole vielä päättynyt, joten iPhonen ja Flashin mainitseminen samassa lauseessa aiheuttaa joissain ihmisissä pahoinvointia. Flashin iPhone 4 -puhelimiin haluavat kuluttajat ovat kuitenkin saaneet nyt saaneet toivomansa, kun jailbreikatuille iPhone 4 -puhelimille julkaistiin viime viikolla oma Flash-laajennus.
Kyseessä on sama Frash-ohjelmisto, jolla Flash saatiin aiemmin toimimaan iPadeissa, ja ainakin virallisen esittelyvideon perusteella Flash-sisältö tuntuu pyörivän hyvin puhelimessa tällä Frashin alpha-versiollakin. Luonnollisesti aivan kaikki Flash 10.1 -yhteensopivuutta vaativat sivustot eivät toimi Frashilla, mutta päivitysten myötä tilanne todennäköisesti paranee.
Videolla Flash-tukea esitellään mm. homestarrunner.com-sivuston sisällöllä ja Engadget-sivuston mainoksien avulla. Nykyisellään Flash-sisältö ei käynnisty selaimeen automaattisesti, vaan elementtejä pitää koskettaa niiden käynnistämiseksi, joten elämys vastaa työpöytäselaimista tutun Flashblockin toimintaa.
App Storeen Frashia ei kannata odottaa, ja asennus onnistuu toistaiseksi vain .deb-paketin lataamisella ja asentamisella SSH:n avulla, joten kyseessä ei ole aivan mutkattomin operaatio. Toivottavasti Flash-sovellus ilmaantuu kuitenkin pian esim. Cydian valikoimiin, jolloin sen asentaminen helpottuu huomattavasti.
iPhone 4:n ja iPadin ohella Frash-sovellus toiminee myös iPhone 3GS- ja iPod Touch 3G -laitteissa, mutta niiden hitaamman suorittimen takia sisältö ei toistu niissä yhtä jouhevasti.
Alla Flash-sisältöä iPhone 4:ssä esittelevä video

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.