Movie Player sisältää tekstiviestejä lähettävän troijalaisen

Kaarlo Räihä
11. elokuuta, 2010 14:24

Android-ohjelmistoalusta on jälleen joutunut huonoon valoon, kun sekä Kaspersky Labs että Lookout ovat kertoneet blogeissaan uudesta Android-troijalaisesta, joka lähettää käyttäjän tietämättä kalliita tekstiviestejä maksullisiin numeroihin.
Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a-nimellä kulkeva troijalainen on naamioitunut Movie Player -sovellukseksi, jonka asentamista Android-puhelimiin kannattaa luonnollisesti välttää. Lookoutin mukaan troijalainen aiheuttaa laskua ainoastaan Venäjällä, sillä se lähettää tekstiviestejä 3353- ja 3354-numeroihin, jotka ovat toiminnassa nähtävästi vain Venäjän puhelinverkoissa.
Android Marketin kautta tarjottaviin ohjelmiin Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a ei ole tiettävästi pesiytynyt, joten kuluttajan täytyy itse ladata Movie Player -asennuspaketti Android-puhelimeensa ja asentaa se tämän jälkeen laitteeseen, jotta troijalainen pääsee vauhtiin. Androidin asennusohjelma ilmoittaa vielä erikseen, että sovellus lähettää tekstiviestejä, mutta nähtävästi kaikki kuluttajat eivät välitä puhelimen varoitusilmoituksista, jonka takia troijalainen on todennäköisesti jo aiheuttanut yllättäviä matkapuhelinlaskuja itänaapurissa.
Molemmat tietoturvayhtiöt sanovat Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a-troijalaisen olevan ensimmäinen Androidille julkaistu SMS-troijalainen. Aiemmin kyseiset haittaohjelmat ovat tulleet tutuksi mm. Symbian-puhelimissa.
Lookout ehti jo julkaista päivityksen omalle Android-tietoturvaohjelmalleen, joten kyseisellä sovelluksella varustettuihin puhelimiin Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a ei pääse riehumaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.