Laptop: Mobiili-Flashin toiminta ei vakuuta

Kaarlo Räihä
20. elokuuta, 2010 12:15

Adoben Flash-sovelluksen 10.1-version tuominen matkapuhelimiin on herättänyt runsaasti keskustelua, sillä epäilijöiden mukaan työpöytätason Flash ei sovellu matkapuhelimiin. Yksi nimekkäimmistä tekniikan vastustajista on Applen toimitusjohtaja Steve Jobs, joka on ainakin Laptop-lehden tekemän testin mukaan oikeassa Flashin toimivuudesta.
Laptop testasi Android-matkapuhelimille julkaistua Flash 10.1 -sovellusta Droid 2 -puhelimella, ja testien perusteella Adobe tarjoaa liian vähän ja liian myöhään. Testit aloitettiin Adoben oman esittelypaketin kanssa, jonka sisältö toimi odotetusti hyvin. Siirtyminen todellisiin Flash-sivustoihin aiheutti kuitenkin ongelmia, sillä esim. CBS:n ja Foxin TV-sarjojen katselu yritysten verkkopalveluiden kautta oli nykivää ja ABC:n kohdalla videon katselu ei onnistunut lainkaan. Videoita toistettaessa Flash-ohjelmisto myös hyytyi täydellisesti, ja esim. videon pysäyttäminen tai äänenvoimakkuuden säätäminen ei onnistunut.
Tietokoneilta tuttujen Flash-ongelmien tavoin myös Androidin kohdalla paras keino päästä ongelmista eroon oli selaimen sulkeminen ja käynnistäminen uudelleen, joka tosin jumitti sekin toviksi puhelimen.
Videotoiston ohella Laptop testasi useita Flash-pelejä Newgrounds- ja Addicting Games -palveluissa, mutta näidenkään osalta tulos ei ollut kehuttava. Näppäimistön puuttumisen aiheuttamien ohjausongelmien ohella pelien lataaminen kesti yleensä kauan, pelit pyörivät hitaasti ja navigoinnissa oli myös ongelmia, koska esim. linkkien klikkaaminen ei tuntunut onnistuvan.
Flash-sovellus ei myöskään toimi kunnolla Androidin oletusselaimen kanssa, sillä sen käyttö esti jossain tilanteissa sivujen latautumisen tai jopa kaatoi selaimen Veoh.com-videopalvelussa.
Testien perusteella parhaiten toimivat sellaiset palvelut, joissa mobiililaitteita varten on tehty omat Flash-sisällöt. Yrityksille uusien versioiden luomisesta tulee kuitenkin ylimääräistä vaivaa ja mobiili-Flashia nyt kokeileville tahoille jää tekniikan toimivuudesta todella huono kuva.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.